Un tânăr din Reşiţa este pasionat de urmărirea fenomenelor meteo severe

În timp ce unii dezvoltă pasiuni pentru matematică, lectură, gătit sau drumeţie, tânărul Liviu Oană din Reşiţa este preocupat de observarea fenomenelor meteo severe.

Pasiunea lui necesită multă implicare, iar pe lângă cunoştinţele specifice acestui domeniu, mai este nevoie şi de o bună dotare tehnică.

Pasionatul de fenomene meteo severe, Liviu Oană pentru Radio Reşiţa:

Este o pasiune pe care o am de când era mic și faptul că există rețelele sociale în prezent și suntem în era internetului, pasionații de fenomene meteo severe, în urmă cu câțiva ani au început să se strângă pe rețelele sociale și să creeze anumite comunități care cresc din ce în ce mai mult. Și noi suntem interesați de prognoza și fotografierea și surprinderea acestor fenomene meteo severe. Le urmărim, le încărcăm pe platforma respectivă sau pe Facebook, de exemplu, avem un grup Furtuni România oficial group. Este un grup care are peste 35.000 de participanți. Și când se întâmplă ceva, într-un colţ din țară sunt mai multe persoane care surprind un fenomen și postează pe acel grup diverse poze, filmări din teren.

Și mai sunt o parte din membri care fac analize și prognoze ale fenomenelor meteo severe. În Reşiţa, în ultimele zile au fost acele furtuni năprasnice, sunt furtuni de vară, oarecum oamenii așa le cunosc. Au fost și în alți ani, deci nu e ceva singular. Aceste fenomene se petrec când în atmosferă se întrunesc mai multe condiții favorabile, printre care umiditatea ridicată, temperatura ridicată și nu intru foarte mult în detalii. Dar aceste furtuni, în principal, au fost generate de relief și întreținute de umezeală și temperaturile ridicate.

Ele sunt specifice acestei perioade a anului lunile mai-iunie-iulie și când se întrunesc anumite condiții, ele pot să se inițieze zi de zi, pe termen mai lung de 1 săptămână, 2 săptămâni. Nu în fiecare an se petrec anul trecut, de exemplu, am avut o frecvență a astfel de furtuni mai scăzută. Anul ăsta a fost în așa fel încât am avut zile la rând, umezeală foarte mare în atmosferă și temperaturi acceptabile. Aceste furtuni, generate de relief, sunt mai dese în România. În perioada asta fiecare zonă montană a generat astfel de furtuni. Ele au un caracter foarte punctiform, în sensul că ele nu se manifestă pe arii foarte mari și o furtună poate să afecteze, de exemplu o zonă, doar un cartier sau jumătate, un sfert dintr-un cartier, de exemplu, poate ploua doar în anumite zone din Govândari sau din Moroasa și nu se poate face o estimare cu 1 sau 2 zile înainte cu zonele cele mai favorabile unde ar putea să se dezvolte astfel de fenomene, este practic imposibilă prognoza acestor furtuni individuale. Nu putem afirma astăzi că mâine pe dealul acela o să fie furtună sau în Reşiţa. Furtunile astea sunt generate pe probabilitate.

Putem spune că în zona Reșița, mâine va fi probabilitate ridicată să se formeze astfel de furtuni, dar nu putem spune cu exactitate dacă și unde. Este o limitare fizică. Nu putem momentan, cu toate că suntem foarte avansați tehnologic, nu putem momentan să facem astfel de prognoze și nu, nu vom putea nici peste 1.000.000 de ani să realizăm. Da pentru că noi putem spune OK, mâine în zona asta va fi probabilitate ridicată de producere a astfel de fenomene, doar că noi nu putem spune OK; mâine la ora 3:00 o să plouă. Sigur, furtunile ăstea pot să ocolească orașul, pot să se formeze în alte zone. Se apropie mult de Reșița, dar stau oarecum la distanță. (…) În zilele următoare oamenii să-și ia umbrela la ei când pleacă de acasă pentru că vor fi și perioade cu pauze, însă dacă urmăresc prognoze meteorologice zilnice de la ANM o să știe cum să se echipeze“.

Pasionatul reşiţean de fenomene meteo severe, Liviu Oană în dialog cu Hardy Cvoica

Cele mai citite

Related Articles