donare sange jandarmi (4)

În ultima perioadă, Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa  şi-a adaptat activitatea pentru a face faţă unei duble provocări. Pe de o parte, creşterea cererii de sânge ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de intervenţii chirurgicale. Pe de altă parte, se au în vedere nevoile transfuzionale speciale ale anumitor categorii de pacienţi printre care se numără fetuşii sau nou-născuţii prematur. Astfel de cazuri sunt tot mai dese şi la centrul din municipiu.

 „Anemia severă pe care o dezvoltă unii dintre aceşti fetuşi în perioda gestaţională este incompatibilă cu viaţa, singura şansă ca aceştia să se nască cât mai aproape de termen fiind transfuzia intra-uterină”, a declarat managerul Centrului de Transfuzii Sanguine din Reşiţa, Rodica Neaga.

Dată fiind cererea mare de sânge şi ariile terapeutice tot mai diverse în care transfuzia este vitală, aducem din nou în atenţie importanţa donării de sânge. Din păcate, în România, numărul celor care donează continuă să rămână mic, iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. În 2014, numărul de donatori din ţara noastră a fost de 450.000. În scopul asigurării autosuficienţei, atât la componentele labile cât şi la cele stabile, numărul acestora trebuie să fie de 550.000, conform statisticilor.

Daiana Roşca