[UPDATE-AUDIO] Ce şanse de revenire are cel mai mare combinat siderurgic din vestul ţării… ?

otelarie-Otelu Rosu

La Oţelu-Roşu renasc speranţele redeschiderii combinatului siderurgic.

Controversatul om de afaceri, Iosif Armaş, acuzat că a ruinat staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane intenţionează să cumpere combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu, scos la licitaţie pentru a patra oară, însă până în prezent discuţiile cu creditorii nu au dus la niciun rezultat, spune acesta:

Omul de afaceri în parteneriat cu o societate de profil din Serbia sunt interesaţi de cumpărarea combinatului siderurgic din Valea Bistrei. Firma lui Armaş ar fi înaintat administratorului judiciar al Ductil Steel, o ofertă, în valoare de 16 milioane de euro, care însă a fost total nemulţumitoare pentru creditori. Preşedintele sindicatului Ductil Steel Buzău, Gheorghe Botica este însă de altă părere:

Contactat telefonic, fostul lider de sindicat al combinatului siderurgic de la Oţelu-Roşu, Victor Sabău, spune că în oraşul cărăşan este linişte şi nimeni nu ştie nimic concret, se vehiculează doar o vagă idee în acest sens însă informaţii oficiale nu există. Omul de afaceri, Iosif Armaş susţine însă contrariul:

În prezent doar 26 de salariaţi mai lucrează în fabrică, şi aceştia ca personal de pază şi întreţinere a utilajelor.

***

Joi, 17 septembrie 2015:

Omul de afaceri bănăţean Iosif Armaş şi o firmă din Serbia sunt interesaţi de cumpărarea combinatului siderurgic de la Oţelu-Roşu. Firma lui Armaş ar fi înaintat administratorului judiciar al Ductil Steel, RVA Insolvency, o ofertă, în valoare de 16 milioane de euro, care însă a fost total nemulţumitoare pentru creditorii Ductil Steel. Celelalte două firme s-au mulţumit să achiziţioneze doar caietul de sarcini. Oţelu Roşu a fost scos pentru a patra oară la licitaţie, suma cerută pentru activele ce compun oţelăria fiind de 33 de milioane de euro.

Ductil Steel este controlată indirect de ruşii de la Mechel. Prin vânzarea combinatului Oţelu Roşu aceştia vor să achite cu prioritate datoriile către Fiscul buzoian, cifrate la peste 70 de milioane de lei, adică 18 milioane de euro.

Combinatul din Oţelu Roşu, laolaltă cu alte trei din România (Câmpia Turzii, Brăila şi Târgovişte), dar şi de Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, au fost cedate în urmă cu doi ani de către Mechel firmei bucureştene Invest Nikarom pentru 52 de euro. Totuşi, Mechel controlează în continuare fabricile din România, având în vedere că acestea sunt datoare către ruşi cu 400 de milioane de dolari, reprezentând capital de lucru şi achitarea datoriilor către bănci. Invest Nikarom este controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova (care a reprezentat şi Grupul Mechel în ţara noastră), respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.

Oţelu Roşu a fost închis în urmă cu trei ani, sute de oameni pierzându-şi atunci locul de muncă. În prezent, doar 26 de salariaţi mai există în fabrică.

Mechel Rusia este unul dintre cei mai mari jucători mondiali din industria siderurgică. Este controlat de oligarhul Igor Zyuyin, altădată un apropiat al Kremlinului, în prezent aflat în dizgraţie. Aflat în contradicţie flagrantă cu preşedintele Vladimir Putin, Zyuyin a văzut cum, de câţiva ani, imperiul său siderurgic a început să se dezintegreze, acumulând pierderi de miliarde de dolari. (Hardy Cvoica)

Sursa: economica.net

Cele mai citite

Related Articles