UCM ReşiţaUCM Reşiţa a intrat de o bună perioadă de timp într-un con de umbră. Din cauza datoriilor nu poate participa la licitaţii şi nu poate atrage lucrări. În lipsa acestora nu se poate retehnologiza. Odată cu ieşirea societăţii Hidroelectrica din insolvenţă, s-a încercat transformarea creanţelor în acţiuni şi preluarea lor de către stat. Uzina a fost transformată în mecanic şef pentru reparaţia şi întreţinerea echipamentelor hidroenergetice ale societăţii Hidroelectrica produse în cea mai mare parte la Reşiţa.

Decizia este una politică şi constă în modificarea de către Parlament unui articol din legea insolvenţei, ce ar permite etatizarea intreprinderii, spune directorul Cosmin Ursoniu.

Veniturile UCM Reşiţa, societate aflată în insolvenţă din decembrie 2011 au scăzut de aproape patru ori în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, încasările din vânzarea producţiei de motoare şi turbine se ridică la aproximativ 7,4 milioane de lei, iar cele din investiţii imobiliare la 10.000 de lei.

Comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2013, cheltuielile cu personal au fost diminuate cu peste 30%, ajungând în prezent la 14 milioane şi jumătate de lei. Şi asta după ce în anul trecut aproximativ 200 de persoane au plecat din uzină, fie de bună voie, fie pentru că au fost concediate. Angajaţii disponibilizaţi nu au primit nicio plată compensatorie din cauza faptului că societatea se află sub administrare judiciară.

În plus, pierderile UCM Reşiţa au crescut cu aproximativ 20% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acestea ajung în prezent la 33 milioane de lei. La capitolul datorii, societatea are de achitat 420 milioane de lei. Valoarea creanţelor la bugetul asigurărilor sociale se ridică la 108 milioane de lei, iar valoarea taxelor şi impozitelor restante la 135 milioane de lei.