Odată cu încălzirea vremii, dar mai ales în perioada fiecărui sezon estival, zona de la 7 Izvoare de pe Valea Cernei, din apropierea staţiunii Băile Herculane, devine tot mai aglomerată, pe marginea drumului fiind parcate nu doar maşini, dar şi rulote în care se cazează cei care ajung aici. Autorităţile locale au încercat în ultimii ani să descongestioneze traficul rutier în zonă, dar efectul nu este încă cel scontaţ deşi în imediata apropiere se află un camping administrat de silvicultorii de pe Valea Cerne unde pot fi campate rulotele.

„Noi şi în anii precedenţi am avut protocoale încheiate cu Poliţia şi Primăria Băile Herculane prin care eram dispuşi şi avem capacitatea de a asigura suprafaţa pentru a fi amplasate aceste rulote şi maşini parcate haotic pe marginea drumului şi care încurcă circulaţia, iar pe de altă parte se pun în pericol privind siguranţa lor acolo, pentru că acel drum este utilizat şi pentru transportul de camioane mari”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – şeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Şi, totuşi, problema nu este uşor de rezolvaţ mai ales că aceia care practică turismul de marginea drumului la 7 Izvoare beneficiază din plin de libertatea naturii şi…. cea financiară! „O să facem şi în acest an demersuri pentru a asigura capacitatea necesară amplasării acestor rulote în campingul nostru, dar vă spun sincer : oamenii care vin şi parchează pe marginea drumului nu pltesc nimic nimănui! În scimb noi, în campingul nostru, asigurându-le apă, curent electric şi pază, aceste cheltuieli trebuie suportate din nişte încasări de undeva!Avem anumite tarife stabilite, nu sunt mari, dar omul trebuie să scoată bani din buzunar, ceea ce în anii trecuţi au refuzat acei turişti care dormeau pe marginea drumului, în maşină!”, ne spune şeful silvicultorilor de pe Valea Cernei.

În acest an, prin efortul conjugat al celor implicaţi în limitarea acestui fenomen pe Valea Cernei, vor continua acţiunile de convingere a celor care vor veni cu autoturismele şi rulotele la 7 Izvoare că există condiţii civilizate de campare, chiar dacă ele implică anumite cheltuieli! Râmăne de văzut şi cât se vor lăsa convinşi cei care duc o tradiţie de zeci de ani, aceea a turismului gratuit la cădiţele de la 7 Izvoare!

Paul-Sever SMADU

FOTO: ARHIVA