Prima pagină » Actualitate » Tribunalul Caraș-Severin riscă să rămână fără judecători specializați în drept penal din cauza limitării plății diurnelor
Tribunalul Caraș-Severin riscă să rămână fără judecători specializați în drept penal din cauza limitării plății diurnelor
Sistemul judiciar se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește delegarea judecătorilor la alte instanțe, iar Tribunalul Caraș-Severin este printre cele mai afectate. Limitarea numărului de posturi pentru care se poate acorda diurnă reduce drastic interesul judecătorilor de a profesa în alte judeţe iar în unele cazuri pune în pericol chiar funcționarea normală a secțiilor de judecată.
Doar doi judecători la secția penală, ambii pensionari și delegați
Articol editat de Daiana Rosca,
24 iulie 2025, 17:55 / actualizat: 25 iulie 2025, 7:19
Doar doi judecători la secția penală, ambii pensionari și delegați
La Secția penală a Tribunalului Caraș-Severin, în prezent activează doar doi judecători, ambii pensionari, reîncadrați și delegați din alte instanțe. Situația este critică, întrucât aceștia pot refuza să își continue activitatea dacă nu le este plătită diurna legală pentru delegare.
„În condițiile actuale, dacă nu se va putea asigura plata diurnei, există riscul real ca cei doi judecători să renunțe la delegare. Asta ar însemna că Tribunalul Caraș-Severin rămâne complet fără judecători specializați în drept penal,” a declarat pentru Radio Reșița purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Chiseev.
Modificările legislative recente sau politicile de limitare bugetară impun un număr maxim de posturi pentru care se poate achita diurnă de delegare. Această măsură afectează grav mobilitatea cadrelor din sistemul judiciar și pune presiune pe instanțele mici sau din zone defavorizate, unde personalul este deja subdimensionat.
Dacă în trecut, judecătorii acceptau mai ușor să fie delegați la alte instanțe, inclusiv în județe limitrofe, pentru a susține activitatea acolo unde era nevoie, acum, fără compensarea diurnei, această practică devine tot mai puțin atractivă.
Care sunt riscurile pentru justițiabili și sistemul de justiție
Dacă secția penală a Tribunalului Caraș-Severin rămâne fără judecători specializați, dosarele penale riscă să fie amânate sau repartizate către alte instanțe, ceea ce poate duce la întârzieri majore în actul de justiție, creșterea presiunii asupra altor instanțe și implicit, la scăderea calității serviciilor judiciare oferite cetățenilor.
Apel pentru găsirea unei soluții administrative urgente
Situația expusă de Tribunalul Caraș-Severin ar putea deveni un caz reprezentativ pentru instanțele din întreaga țară, în special cele din județele cu resurse umane limitate. Este nevoie de o intervenție legislativă sau administrativă rapidă, care să permită plata diurnelor în cazurile esențiale, pentru a asigura continuitatea în funcționarea instanțelor.
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului.Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro