Trei decenii şi jumătate de activitate culturală germană la Reşiţa

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița organizează în data de 20 iulie 2022, începând cu ora 17.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, adunarea de bilanț al celui de-al 35-lea an de activitate.

Președintele asociației, Erwin Josef Țigla, va prezenta un rezumat al bilanțul acesteia pe perioada 9 iulie 2021 – 20 iulie 2022, perioadă în care au fost organizate sau co-organizate 317 de manifestări în Banatul Montan, în țară și chiar peste hotare. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2021, cea de-a 31-a ediție), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (în august 2021, cea de-a 31-a ediție), precum și concursul cu caracter internațional „Copiii desenează ținutul natal” (cea de-a 16-a ediție). În prim-plan s-au aflat desigur cele dedicate celor două jubilee reșițene din 2021/ 2022: 250 de ani de istorie industrială și 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României. În cele 317 de manifestări desfășurate în perioada evidențiată, sunt cuprinse și cele 30 cu caracter religios precum și 132 de diferite expoziții.

Din 19 noiembrie 1987, de când asociația funcționează, au fost organizate sau co-organizate până în prezent în total 5.873 de manifestări.

În acest an de activitate, asociația a editat 8 cărţi, un CD-ROM, 45 de plicuri filatelice ocazionale și a realizat 45 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.

Revista „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociației“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. De asemenea au apărut până în prezent ediții speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2021 și în iunie 2022, numărul total de apariții ale acestuia fiind de 25.

Emisiunea în Limba Germană, difuzată săptămânal la Radio România Reşiţa este realizată de Gerhard Chwoika, membru al Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin.

După prezentarea bilanțului va urma un program cultural-artistic prezentat de: formația de dansuri populare germane „Enzian”, copii și adulți (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), corul german „Franz Stürmer“ (care a împlinit, în luna mai, 31 de ani de activitate), condus de Elena Cozâltea, acompaniat la orga electronică de Angela Kovacs, dar și cu grupurile muzicale „Intermezzo” (Marianne Chirilovici & Lucian Duca), Marianne & Petru Chirilovici precum și „Banater Bergland“ (George Gassenheimer & Janny Zelko). De asemenea vor fi expuse desene/ picturi și sculpturi, realizate de membri celor două cercuri: de pictură, condus de Doina și Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv, de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcționând în cadrul organizației germane din Reșița.

De același autor

Related Articles