Tramvai dedicat „Centenarului” la Arad

Primul tramvai dedicat Centenarului Marii Uniri a fost pus în circulaţie în municipiul Arad. În felul acesta, este omagiată, în mod inedit, împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie.

Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură au anunţat că în municipiul Arad vor circula, pe tot parcursul anului 2018, mai multe tramvaie care au fost inscripţionate cu mesaje şi imagini specifice Centenarului Marii Uniri.

Proiectul se înscrie în seria de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri care vor fi puse în practică anul viitor. Autorităţile au ales inscripţionarea tramvaielor considerând că acestea au maximă vizibilitate şi impact direct la o în rândul arădenilor.

Unul dintre tramvaiele care va circula prin oraş va fi decorat integral cu câteva portrete ale personalităţilor esenţiale pentru înfăptuirea Marii Uniri: regele Ferdinand şi regina Maria, Vasile Goldiş, Ion Suciu şi Ştefan Cicio-Pop.

Pentru garniturile care nu vor fi decorate integral, s-a ales expunerea unor „poveşti“ care au legătură cu Unirea, printre care intrarea armatei române în Arad, redacţia ziarului Românul sau echipa negociatorilor cu contele Tisza.

Toate fotografiile vor fi adunate pe un afiş explicativ ce va fi expus în interiorul garniturilor. Tot pentru a marca, într-un mod inedit, Centenarul Marii Uniri, autorităţile au amplasat panouri care ilustrează personalităţi culturale ca modele, cum ar fi portetul lui Ioan Slavici, pe clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, portretele lui George Enescu şi Bela Bartok pe clădirea Liceului de Arte „Sabin Drăgoi“. Aceste personalităţi, fie sunt din Arad, precum Ioan Slavici, fie au vizitat Aradul, George Enescu şi Bela Bartok, Enescu fiindchiar cetăţean de onoare al Aradului.

Aradul este consdierat leagănul Marii Uniri, pentru că aici s-au întocmit documentele şi s-au luat deciziile premergătoare evenimentului care şi-a pus amprenta asupra istoriei României.

De același autor

Related Articles