[UPDATE] Starea celor doi militari supravieţuitori ai accidentului aviatic din judeţul Sibiu este „staţionară”

elicopter

Duminică, 23 noiembrie ora 17:00

Starea de sănătate a celor doi militari care au supravieţuit accidentului aviatic din judeţul Sibiu, internaţi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din capitală este staţionară. Nimic nu s-a schimbat faţă de ziua de ieri, a declaraţ în această dimineaţă, directorul unităţii medicale, Cristian Niţescu. Pacientul cu arsuri mai grave va fi operat mâine, iar cel cel de-al doilea, cel mai probabil, va fi supus în zilele următoare unei intervenţii chirurghicale în care se vor pune grefe de piele, în special la mâini. Cei doi militari au suferit arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului. Unul dintre ei are un traumatism facial şi 30% din arsură este de gradul trei. Celălalt pacient are mai puţină arsură profundă şi o fractură de radius – a anunţaţ ieri, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Vineri, 21 noiembrie ora 17.00:

Cei doi militari răniţi în accidentul aviatic din judeţul Sibiu vor fi aduşi cu o aeronavă militară C-27 J Spartan de la Târgu-Mureş la Bucureşti, informează MApN într-un comunicat.  Răniţii vor fi asistaţi pe timpul zborului de o echipă medicală a Statului Major al Forţelor Aeriene şi de un medic de la spitalul din Târgu-Mureş.

Luni, 24 noiembrie, de la ora 8,30, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare a celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de astăzi, mai informează MApN.

Vineri, 21 noiembrie ora 12.00:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu confirmă că mai multe echipaje ISU se deplasează spre locul unde vineri s-a prăbuşit un elicopter, conform informaţiei primite la 112, care anunţa că între localităţile Stejărişu şi Mălâncrav, în apropierea municipiului Mediaş (nordul judeţului Sibiu) s-a prăbuşit un elicopter.

În elicopter se aflau 10 persoane dintre care 8 și-au pierdut viața și 2 sunt rănite grav, iar echipele de salvare le acordă îngrijiri medicale.

Ministrul Mircea Dușa a dispus o echipă tehnică pentru investigarea cauzelor producerii accidentului. Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că elicopterul îi aparţine.

Scopul deplasării elicopterului

În zona Poligonului Cincu are loc vineri un exerciţiu militar la care participă militari români şi americani. În perioada 11-25 noiembrie, militari din unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre şi din unităţi ale Brigăzii 173 Aeropurtată a SUA participă, la Câmpia Turzii şi Cincu, judeţul Braşov, la Modulul de instruire “Rubicon 2014”, condus de Brigada 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul”.

Date tehnice elicopter IAR 330 Puma Socat

Instalaţia de forţă: două motoare turbopropulsoare TURMO IV B, cu o putere de 1400 CP fiecare.
Dimensiuni:
– Lungimea: 15m;
– Înălţimea: 4,7m;
– Anvergura: 3,38m.
– Diametrul rotorului principal: 16,2m.
Greutatea:
– Greutatea gol: 3615kg;
– Greutatea maximă la decolare: 7400kg.
Armament:
– un tun NR-23, calibru 23mm (unele modele);
– două mitraliere laterale cal. 7,62 mm
– 400 kg de acroşaje exterioare, ce pot include rachete antitanc Maliutka, bombe sau blocuri de proiectile reactive UB-16-57, transportate pe 4 puncte de acroşare.
Sarcina utilă: 1000kg
Performanţe:
– Viteza maximă: 263km/h;
– Plafonul static: 4800m;
– Distanţa maximă de zbor: 550km.

Accidente aviatice din ultimii ani

7 martie 2013 – Berești-Bistrița, județul Bacău. Două persoane au murit şi trei au fost rănite după ce un elicopter militar s-a prăbuşit pe 7 martie 2013 în localitatea Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău, la o distanţă de aproximativ o jumătate de kilometru de drumul naţional.

5 iulie 2012 – Poșta Câlnău, Buzau. Un elicopter militar de antrenament, de tip tip IAR 316 B, aparţinând Bazei Bobocu s-a prăbuşit lângă Buzău, în uma accidentului patru militari pierzându-și viața.

26 Iulie 2010 – Un un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exercițiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010 a pierdut legătura și s-a prăbușit în munții Bucegi. La bord se aflau șapte militari: un român și șase israelieni.

19 iunie 2008 – un elicopter de tip IAR-316B Alouette al SRI a aterizat de urgenţă şi a fost cuprins de flăcări la baza Grădiştea, în judeţul Giurgiu. La bordul elicopterului se aflau 2 membri ai echipajului şi un luptător antitero.

7 noiembrie 2007 – Un elicopter IAR 330 Puma, cu trei oameni la bord, s-a prăbușit la Ungheni, în județul Argeș. De îndată ce a atins solul, elicopterul a explodat, iar cei doi piloți și maistrul militar, care făceau un zbor de instrucție pe timp de noapte, au murit.

23 decembrie 2006 – Elicopterul EC 135 al SMURD Târgu Mureş, care avea la bord un pilot, un navigator şi un echipaj medical, în drum spre o intervenţie către Vatra Dornei, s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului.

24 octombrie 2006 – Un elicopter IAR 330 PUMA al Forțelor Aeriene Romane, cu trei oameni la bord s-a prăbusit într-un lac din Golești, la numai câțiva kilometri de Pitești din cauza unei erori de pilotaj.

9 ianuarie 2006 – Un elicopter tip Eurocopter EC 135, aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, s-a prăbuşit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare. Elicopterul a pierdut legătura cu turnul de control imediat după decolare.
Deoarece în urma impactului la bordul elicopterului EC 135 nu a izbucnit niciun incendiu, cutia neagră nu a fost afectată. Cele patru persoane aflate la bord – doi piloţi, un medic şi un asistent medical din cadrul SMURD Iaşi – şi-au pierdut viaţa.

9 ianuarie 2004 – un elicopter IAR 316 B (Alouette) s-a prăbuşit în zona localităţii Poşta Câlnău din judeţul Buzău. Aeronava, care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, executa o misiune de cercetare meteo în raionul de zbor al unităţii. Accidentul a avut drept cauză înrăutăţirea bruscă a condiţiilor meteorologice, determinată de formarea intermitentă şi deplasarea rapidă a bancurilor de ceaţă din zonă, ceea ce a generat scăderea vizibilităţii. Elicopterul a fost distrus complet în accident, iar cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

elicopter 3

Sursa foto: fanatik.ro

De același autor

Related Articles