Tradiții și superstiții de Anul Nou

Superstițiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An. Printre superstițiile si obiceiurile de sfârșit de an se numară dansul în aer liber pentru sănătate și noroc și umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper. O altă superstiție este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în urmatoarele 365 de zile să primești cât mai multe cadouri. Roșul este culoarea veseliei și a dragostei, așa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcați în roșu de Noul An veți avea un nou an norocos și plin de iubire .

În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiția spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos și manierat de Anul Nou va fi tot timpul așa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuțiile în contradictoriu și limbajul licențios sau brutal, cât și povestirile cu fantome sau morți. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag și ghinionul.

Despre copiii născuti pe 1 ianuarie se spune ca vor avea noroc toată viața.

În mai multe țări, printre care și România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preț în prima zi din an și nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul și nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiția și, dacă sunt nevoiți să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

Americanii obișnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate ușile și ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat și să facă loc celui nou.

De asemenea, se spune că pentru un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopții pe masă să fie pahare si farfurii pline, iar fiecare membru al familiei sa aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstițioșii.

Tot de veselă se leagă un alt semn de rău augur pentru anul ce vine. Se spune că dacă speli vasele în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloși, unii nu își spală nici părul pe 1 ianuarie.

Deși putini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe șanse de a avansa în carieră in perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.

Dacă nu doriti să fiți datori tot anul ce vine, încercati să vă plătiți datoriile până la miezul nopții.

În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se consumă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care gătește fasolea.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriți să aveți parte de afecțiune în anul ce vine. În caz contrar, veți avea un an cu puține satisfacții sentimentale.

O altă superstiție spune că în prima zi a anului nu este bine să ieși din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roșcat, sa aibă platfus sau strabism și nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.

Este bine ca fetele care doresc să se mărite în Noul An sa vadă un barbat la geamul dormitorului, la cumpăna dintre ani.

De același autor

Related Articles