Timişoara este, oficial, Capitală Europeană a Culturii, timp de aproape un an

Programul cultural al Timişoarei 2023, cu cele peste 1.000 de evenimente şi proiecte, va confrunta oraşul şi comunitatea cu speranţe, frumuseţe şi excelenţă, dar şi cu limite, cu frici şi vise frânte, uneori incomod, dar niciodată cinic, a declarat primarul Dominic Fritz, la ceremonia de deschidere oficială a exercitării titlului CCE 2023.

‘Nu suntem perfecţi, nici în Europa, nici în România, nici în Timişoara. Dar Capitala Culturală nu este un titlu care să premieze perfecţiunea, ci unul care celebrează ambiţia unui oraş de a nu sta pe loc. Tocmai din recunoaşterea propriilor vulnerabilităţi se naşte energia creatoare care mişcă un oraş. Niciodată pentru a descuraja, ci mereu pentru a construi, pentru a creşte încrederea în valorile noastre, în semenii noştri, în forţele noastre proprii. A creşte încrederea, aceasta este misiunea culturii. Asta este invitaţia noastră către Europa în acest an’, a afirmat primarul Capitalei Culturale Europene (CCE) 2023.

‘Suntem Capitală Europeană a Culturii nu doar din mândria acestei moşteniri, ci şi pentru că avem convingerea că valorile care ne-au format sunt relevante pentru Europa de azi. Căci prosperitate fără inovare nu există, inovare fără diversitate nu există, diversitate fără respect nu există, respect fără cultură nu există. Acesta este crezul nostru la Timişoara, de sute de ani, aceasta este baza bunăstării noastre şi a Europei. Hotărâţi vom întări acest crez în acest an 2023 iar fragilitatea vremurilor noastre nu ne este spaimă, ci spor. Dragi români din toată ţara, suntem şi capitala voastră. Veniţi la Timişoara să redescoperiţi România, să reaprindem împreună spiritul inovator al acestei ţări, să vă încărcaţi cu speranţă şi lumină’, a spus Dominic Fritz.

Timişoara va vibra anul acesta în ritmul diverselor proiecte culturale care vor fi tot atâtea ocazii de sărbătoare şi bucurie, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la deschiderea oficială a Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

‘Timişoara Capitală Culturală Europeană este un program ambiţios, care implică nu numai responsabilităţi uriaşe din partea tuturor celor care au contribuit la realizarea sa, dar şi provocări pe măsură, iar la final excepţionale realizări, cu efecte pozitive nu numai pe scena culturală românească şi internaţională, dar şi pentru scena economică. Vorbim despre un program care uneşte artişti, generaţii şi naţionalităţi într-un spirit cu adevărat european şi cu deschidere către culturile şi valorile fundamentale europene’, a declarat ministrul Culturii.

Ministrul i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la realizarea proiectului Timişoara 2023 Capitală Culturală Europeană şi a spus că este convins că la sfârşitul proiectului ‘toată lumea va fi fericită’.

Oraşul martir care a aprins scânteia libertăţii în 1989 deschide, începând de astăzi, noi punţi de legătură între comunităţile culturale şi îşi exersează vocaţia europeană, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

‘Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european, dinamic, al României. Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul oraşului Sibiu, prima gazdă românească a Capitalei culturale europene. Lecţiile Sibiului au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timişoara va continua modelul şi va străluci în acest an, aşa cum sugestiv indică mottoul: ‘Revărsaţi lumina, luminează-ţi oraşul!’. Timişoara nu este doar oraşul martir care a aprins scânteia libertăţii în anul 1989: Azi la Timişoara, mâine în toată ţara! Timişoara este oraşul punte între comunităţile culturale din Europa care emană neîncetat vibraţiile de cooperare, dialog şi creativitate în rândul generaţiilor sale seculare unite în diversitate’, a afirmat Nicolae Ciucă.

În prima zi a programului de deschidere mii de oameni au asistat la peste 120 de evenimente artistice pregătite de organizatori. Au avut loc spectacole, concerte, expoziţii, dezbateri, tururi turistice şi un spectacol de gală. Comisarul european Adina Vălean a decernat Timişoarei Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru îndeplinirea angajamentelor din programul cultural.

Cele mai citite

Related Articles