Testează-ţi şi tu gratuit sănătatea plămânilor

tbc_71269300
Reşiţenii au din nou posibilitatea de a-şi testa gratuit starea plămânilor. Analizele fac parte dintr-o campanie naţională pentru depistarea astmului, iniţiată de Societatea Română de Pneumologie şi care se va încheia la sfârşitul anului. În municipiul Reşiţa, spirometriile se pot realiza la staţionarul III al Spitalului Judeţean de Urgenţă, situat în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 9.00-12.00. Mai multe informaţii se pot obţine la numărul de telefon 0355.429.915.
Spirometria este investigaţia cea mai simplă şi mai rapidă, iar rezultatele se dau pe loc. Societatea de pneumologie atrage atenţia că testarea plămânilor este extrem de importantă în condiţiile în care bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează aproape un milion de români. Specialiştii estimează că această afecţiune a plămânilor ar putea deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii.
În România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.
Lista completă a oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro.

(Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles