Trufele culese din padurile românesti si preparatele pe baza de trufe, dar si pâinea cu untura, ceapa si boia, au fost cele mai apreciate si vândute produse la un târg culinar care se desfasoara, pâna duminica seara, la Expo Arad

Târgul „Vicii si Delicii”, dedicat viticulturii si gastronomiei, a adunat la un loc producatori din câteva tari, dar si sute de vizitatori dornici sa deguste.

În sectiunea pentru delicii a târgului, expozantii se întrec în retete traditionale sau excentrice, însa cele mai apreciate produse s-au dovedit a fi cele pe baza de trufe.

La unul dintre standuri, vizitatorii stateau la coada, sâmbata, pentru a se informa despre retete si pentru a cumpara trufe, care se vând precum aurul, la gram. Pretul este 1 leu/gram, iar o trufa de marime obisnuita cântareste în jur de 25 de grame, astfel ca are pretul de 25 de lei.

„Trufa este considerat cel mai puternic energizant creat de natura, motiv pentru care i se mai spune si diamant al pamântului. Le folosim în bucatarie pentru aroma puternica si deosebit de placuta. Pot fi asezonate la toata gama de retete, de la oul fiert de dimineata, pâna la fripturi. Trufa proaspata sa foloseste în bucatarie pe mâncarea fierbinte, o radem sau folosim un feliator special, iar ea îsi lasa aroma si parfumul”, a spus un producator timisorean, care culege trufele din paduri din zona Banatului.

Majoritatea trufelor sunt exportate, însa preparatele speciale încep sa aiba cautare si la noi. Timisoreanul produce diverse sosuri, salate, uleiuri, unt sau condimente ce contin trufe, pe care le vinde inclusiv pe internet.

„Am venit cu sotul la târg si am cumparat un sos pe baza de trufe negre si o singura trufa, din cuziozitate. Sosul l-am consumat aici, cu niste biscuiti speciali, iar trufa o vom prepara acasa. În total, am platit 65 de lei, însa aroma este într-adevar una deosebita si am vrut neaparat sa gustam”, a spus o vizitatoare a târgului.

Un alt stand la care vizitatorii stau la coada este cel este al unui aradean, care, pe lânga produse traditionale, ofera si pâine cu untura. O felie de „Pita de Pecica”, un brand local foarte cunoscuþ cu untura si condimentata cu boia si ceapa costa 5 lei. Pâinea cu untura a fost cel mai vândut produs de la acest stand.

„Oamenii cumpara pentru ca îsi aduc aminte de copilarie, de bunici. Pita cu unsoare era mâncare de baza pentru unii, cu decenii în urma. Eu folosesc o untura preparata de mine, am cautat opt ani o reteta deosebita pentru aceasta untura, am gasit-o în cele din urma. Gustul deosebit este dat de un ingredient pe care îl pastram ca secret al familiei, dar va pot spune ca mai adaugam si mult suflet în ceea ce facem”, a spus aradeanul Mircea Santau, care este prezent la mai toate târgurile de produse traditionale, cu salamuri de mangalita sau de cerb, cârnati, sunca afumata, brânzeturi ori pastrama.

„Nu am mai mâncat de ani de zile pâine unsa si cu ceapa, dar acum pot spune ca e un deliciu. Din pacate, nu mai gasim în comert untura adevarata, însa asta are un gust deosebiþ se simte ca e facuta în gospodarie”, a spus unul dintre clientii lui Santau.

Târgul are si un salon de vinuri, unde sunt prezentate peste 300 de sortimente, unele produse în Franta, Italia, Ungaria, Republica Moldova sau Grecia.

Evenimentul, aflat la a treia editie, este organizat de Camera de Comerþ Industrie si Agricultura Arad, iar vizitatorii sunt asteptati si duminica, între orele 11,00 si 18,00.

Sursa – agerpres.ro