[FOTO-AUDIO] Tăieri progresive la Secu, subiect de dispută la Reşiţa. Asociaţiile de mediu reacţionează la sesizarea Radio Reşiţa

În urma unor sesizări primite la redacţie precum că, o masa mare de material lemnos provenită din pădurea de pe dealul care împrejmuieşte staţiunea Secu din apropiere de municipiul Reşiţa este prădată de tăietorii de lemn „cu ordin să taie tot”, ne-am înteresat la Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin şi am aflat cum stau, în fapt, lucrurile în zona menţionată.

fagi-secu2Zeci de arbori din specii, precum: fag, carpen şi gorun sunt în curs de exploatare de un operator economic privat în zona pădurii Secu din municipiul Reşiţa, a precizat pentru Radio Reşiţa şeful Ocolului silvic Adam Danilescu. Este vorba de o partidă adjudecată prin licitaţie la Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, iar lucrările vizează tăierea unor arbori mai puţin valoroşi, la cererea Primăriei municipiului Reşiţa, pentru efectuarea unor lucrări la infrastructura drumului de acces spre staţiune, care urmează să aibă loc în zonă. Acestea vizează pe o distanţă de aproximativ 15 km lărgirea carosabilului, construirea unor ziduri de sprijin în porţiunile de drum în care se necesită acest lucru şi amplasarea de stâlpi de iluminat public pe anumite tronsoane, a mai subliniat Adam Danilescu. Primăria Reşiţa a solicitat Direcţiei silvice Caraş-Severin urgentarea lucrărilor de profil, acţiuni care se desfăşoară zilele acestea.

La extragerea cantităţii de material lemnos s-a avut în vedere promovarea regenerării naturale şi conservarea arboretelui pentru a vegeta şi a fructifica corespunzător, a mai spus acesta. Extragerea arborilor marcaţi se face pe un drum forestier amenajat pe raza parchetului, iar depozitarea materialului lemnos se realizează într-un perimetru din imediata apropiere a drumului spre staţiune, fiind singura posibilitate de încărcare şi transport al acestuia. Operatorul economic este direct răspunzător de starea versanţilor şi a carosabilului în urma exploatărilor efectuate, a mai spus Adam Danilescu.

fagi-secu3Acesta atrage atenţia reşiţenilor că nu sunt prevăzute lucrări de defrişare masivă în zonă, ci se lucrează strict după amenajamentul silvic realizat de specialiştii în domeniu în baza unei solicitări a Primăriei Reşiţa.

Redăm integral comunicatul de presă survenit redacţiei de la Asociaţia „Euroland Banat” după ce Radio Reşiţa a făcut primele sesizări urmare unor reclamaţii din partea cetăţenilor:

În această după-amiază am primit vești îngrijorătoare: se taie pădure în apropiere de Lacul Secu. Explicațiile date de silvicultori și apărute în presă ne-au sporit îngrijorarea. Imaginile îi contrazic, scrie Andrei Szabo – preşedintele Asociaţiei „Euroland Banat”.

Un grup de organizații din Banatul montan tragem un nou semnal de alarmă. Considerăm că exploatarea forestieră din zona stațiunii Secu este una inoportună și care degradează pentru 100 de ani peisajul celei mai populare zone de agrement a reșițenilor. De asemenea, aceste tăieri, afectează posibilitățile de dezvoltare viitoare a Reșiței prin această stațiune de care suntem legați sufletește întreaga comunitate.

Au fost și sunt mult prea multe păduri tăiate în județul Caraș Severin. Este destul!

Stațiunea Secu trebuie să redevină locul în care comunitatea noastră se bucură de liniște, de apă, de un loc în care fiecare cetățean al urbei poate să se plimbe cu copilul în natură. Considerăm că Zona Secu reprezintă o arie deosebită unde se pot dezvolta pensiuni, piste de biciclete și o diversă infrastructură turistică. Întregul areal și dezvoltarea lui durabilă riscă să fie compromise de „tăierile progresive”.

Opinăm că decizia actualei conduceri a Primăriei Reșița și a Ocolului Silvic este total greșită și sfidătoare în condițiile în care, la mai multe întălniri cu autoritățile locale, am atras atenția asupra necesității de a NU se mai exploata pădurile municipiului Reșița. Numai societățile primitive se bazează pe exploatarea agresivă a resurselor naturale. Asta se dorește la Reșița?

Semnează prezentul comunicat organizațiile: Asociația Euroland Banat, Asociația Speologică Exploratorii, Asociația Prietenii Munților, Asociația Bike Attack, Asociația Speocaraș, Asociația GEC Nera, Asociația Cogito.

(Hardy Cvoica)

 

De același autor

Related Articles