Sute de mii de litri de ulei alimentar uzat ajung în rețeaua de canalizare

ulei vegetal uzat.jpg

În primul rând știați că uleiul vegetal uzat este considerat un reziduu toxic? Societăţile comerciale ca restaurante, pizzerii, cantine, hoteluri sau gogoșerii sunt obligate de lege să colecteze uleiul uzat și să îl dea firmelor specializate. La fel putem face și noi cu uleiul ars în tigăile de acasă, dar nu se întâmplă chiar așa. Majoritatea gospodinelor aruncă ulei în rețeaua de canalizare și unele regretă că nu știu unde există colectori de astfel de reziduuri.

Conform legislaţiei din România societăţile comerciale care prin activitatea lor generează ulei uzat au obligaţia de a colecta separat aceste uleiuri şi a le preda unor operatori economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului. Din păcate nu toți respectă legea. Avem azi un caz fericit. Reprezentantul unui restaurant din Reșița a afirmat că societatea sa are un contract cu o firmă din Baia Mare, ce colectează periodic uleiul folosit și de asemenea pune la dispoziție recipientele necesare. Firma colectoare adună uleiul de fiecare dată când este solicitată. În medie cam de cinci ori pe an, de la firma respectivă. Deoarece comercializează produse de tip fast food, există pe o perioadă de 2 luni și câte 200 de l de ulei vegetal uzat.

Este importantă recuperarea uleiului alimentar uzat şi predarea acestuia către o societate autorizată deoarece aruncat în canalizare poate forma blocaje, iar după ce ajunge în staţia de epurare orăşenească creează probleme reale procesului de tratare a apei. Reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Adriana Telescu a vorbit despre legislația în vigoare și a subliniat că există multe pensiuni și restaurante, ce nu predau uleiul uzat la colectorii de asemenea deșeuri. Există în Caransebeș două societăți care colectează uleiul vegetal uzat, ce fac raportări periodice către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

Uleiurile alimentare uzate reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi sol, iar un litru de ulei alimentar uzat poluează până la un milion de litri de apă. De asemenea aruncat pe sol, conduce la degradarea fertilităţii acestuia pentru o perioada de cinci ani.

sursa foto:dianaservice.com

Cristina Corocan

De același autor

Related Articles