Management-trafic

La Timișoara va fi inaugurat astăzi Centrul de Comandă al Sistemului de Management al Traficului Rutier. Proiectul european prin care a fost finanţat acest sistem se încheie la sfârşitul anului, iar restul lucrărilor vor fi finanţate de la bugetul local. Primarul Nicolae Robu spune că până în aprilie 2016, sistemul va deveni funcţional şi va cuprinde 230 de camere video instalate în principalele intersecţii din oraş. Totodată, vor fi instalate 13 radare de informare, panouri de afişare şi 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe culoarea roşie.

Proiectul a fost întârziat doi ani din cauza numeroaselor contestaţii. „Termenul de finalizare este 31 decembrie 2015, termenul pentru lucrare este sfârşitul lui martie, începutul lunii aprilie, dar ce se va face în 2016 este de la bugetul local. Se vor pune la punct toate intersecţiile şi în final se va face o corelare încât traficul la nivel de ansamblu să fie optimizat. Totul este achiziţionat, dar mai sunt de montat camere”, a declarat Nicolae Robu.

Prin centrul de comandă se pot oferi informaţii privind condiţiile de acces şi circulaţie pe autostradă, informaţii privind situaţia traficului în oraş, unde sunt ambuteiaje sau se produc diverse evenimente, simulări şi diverse calcule referitoare la timpii de trafic pe anumite rute, inclusiv informaţii despre parcările din Timişoara.

(Sebastian Dragomir)