Rezerviștii militari au fost omagiați în avans, sub deviza Patrie-Onoare-Demnitate
La Reșița a fost organizat vineri, un eveniment dedicat militarilor trecuți în rezervă, sub deviza Patrie-Onoare-Demnitate.

Articol editat de Sebastian Dragomir, 23 mai 2025, 15:27
Reuniunea a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Întâlnirea camarazilor de arme a fost dedicată aniversării a 100 de ani de legitimitate istorică a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”. S-au sărbătorit totodată, 35 de ani de la reluarea activităţii şi 15 ani de la instituirea zilei Rezervistului militar.
S-a intonat imnul de stat al României, dar și imnul rezervistului militar.
„Suntem ai țării rezerviști,
Infanteriști, Artileriști și Grăniceri,
Tanchiști, Aviatori Geniști,
Marinari, Transmisioniști,
Eroilor cu drag le vom păstra,
Lumina sângerândă ce ne leagă
Și cu credință te vom apăra,
Iubită ROMÂNIE, maică dragă!”
Armata a avut întotdeauna o strânsă legătură cu biserica.
În cadrul ceremoniei, a fost oficiată o slujbă religioasă de către părintele Petrică Timiș, protopopul Reșiței și preotul militar Nicolae Petrișor.
Întregul eveniment a fost organizat de generalul de brigadă în retragere Vasile Cocoșilă, fostul comandant al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene din Reşiţa.
„Prin rezervist militar se înțelege orice persoană care deține gradul militar în rezervă sau în retragere. Îi omagiem astăzi pe rezerviștii militari care au slujit cu multă dăruire Patria sub drapelul tricolor. Ei sunt pregătiți să contribuie în orice moment la apărarea națională cu experiența și competențele pe care le-au dobândit pe parcursul carierei militare. Statul român, conducerea țării, trebuie să manifeste responsabilitate pentru întărirea apărării naționale. Pentru completarea Armatei cu efective, tehnică și echipamente, pentru dezvoltarea producției de apărare. Este necesară atragerea românilor către Armată prin solde atractive, comparabile cu cele din NATO, care se compenseze eforturile și limitările drepturilor sociale ale militarilor”.
Generalul în rezervă Ion Ion a vorbit despre tradiția Reșiței în fabricarea de sisteme de artilerie. O tradiție care nu trebuie să dispară!
O veritabilă lecție de istorie a fost oferită de doctorul în istorie Livia Magina, director al Muzeului Banatului Montan. Aceasta a vorbit despre Războiul de după război. O incursiune în perioada iulie-august 1919, când trupele române au eliberat Banatul.
Alături de rezerviști au fost prezenți reprezentanți ai Bisericii, ai administrației publice, istorici, dar și militari activi. Aceștia au primit diplome de excelență, sub deviza Patrie-Onoare-Demnitate.
Urmărește-ne și pe Google News