Statistici îngrijorătoare. Aproape jumătate din populaţia judeţului Caraş-Severin suferă de boli cronice

Numărul bolnavilor cronic în Caraş-Severin este în creştere, iar cele mai multe cazuri sunt reprezentate de tulburările mintale.

În cifre absolute, procentul de populaţie care suferă de o boală cronică în judeţ este de 42% din care cardiopatiile ischemice reprezintă aproape 17%, iar diabetul zaharat 9%. Cea mai mare creştere a cazurilor de boli cronice o înregistrează însă tulburările mintale, din 2010 şi până la sfarşitul anului 2015, acestea crescând cu 65%, respectiv de la 4.218 în anul 2010 până la 6.960 în anul 2015. Evoluţia poate fi explicată prin creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia din motive preponderent socio-economice dar şi prin scăderea inhibiţiei privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice. Direcţia de Sănătate Publică va monitoriza în continuare aceste boli şi va milita pentru programe naţionale de prevenţie care ar putea duce la scăderea numărului înbolnăvirilor.

Datele au fost prezentate în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, de directorul adjunct al DSP, Radu Albotă.

Daniela Tudor

De același autor

Related Articles