Problemele sistemului sanitar, un salariu decent şi un trai mai bun, determină tot mai multe asistente din Caraş-Severin să plece să lucreze în străinătate.

Toate spitalele din judeţ au un deficit mare de cadre medicale auxiliare, asta pentru că de la începutul anului, încă 27 de asistente şi-au dat demisia şi au părăsit sistemul de sănătate pentru a profesa peste hotare. Însă, mai există şi persone care au rămas în ţară pentru a face performanţă aici. Un bun exemplu este Nicoleta Păsat. De 32 de ani este asistentă medicală în secţia de Radiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi pasiunea cu care munceşte o menţine tânără şi plină de viaţă:

dfgvftAstăzi este o zi specială, dar pentru noi fiecare zi este importantă, prin munca pe care o facem noi ajutăm oamenii. Zilnic facem tot posibilul să le fim aproape celor care au probleme de sănătate. De cele mai multe ori trăim aceiaşi dramă împreună, îi sprijinim şi le suntem alături şi prin prisma meseriei dar şi cu sufletul. Cert este că eu mă dedic trup şi suflet meseriei de asistent”, a declarat emoţionată, Nicoleta Păsat.

Un alt exemplu care ne demonstrează că se pot face lucruri frumoase şi la noi în ţară este Mihaela Drăgilă, asistentă medicală cu o experienţa de 9 ani în Ambulatorul de Interne. Deşi a primit mai multe oferte din străinătate le-a refuzat pentru că şi bolnavii de aici au nevoie de ajutor:

gfhth“Este foarte frumoasă meseria de asistent medical. Recunosc că am avut momente în care am vrut să renunţ, pentru că nu e uşor, dar, de fiecare dată am realizat că nimic nu se compară cu această meserie. Cel mai mult mă marchează situaţiile în care ajung ambulanţele la Urgenţe, chiar sunt cazuri foarte grave, dar fac tot posibilul să ajut. Iubesc ceea ce fac şi dacă ar trebui să o iau de la capăt, sunt ferm convinsă că aş face acelaşi lucru”, ne-a declarat cu zâmbetul pe buze, Mihaela Drăgilă.

Astăzi, 12 mai este celebrată în întreaga lume Ziua internaţională a Asistenţilor Medicali, moment în care sindicaliştii din sănătate încearcă să tragă un semnal de alarmă, pentru a împiedica profesioniştii să părăsească sistemul. Aproape 100.000 de asistente medicale au plecat la muncă în străinătate, în ultimii şapte ani, atrage atenţia Federaţia Solidaritatea Sanitară din România .

Daiana Roşca