Spitalul Judeţean din Reşiţa are suficiente teste pentru depistarea gripei. Dar nu orice persoană poate face acest test!

Chiar dacă este epidemie de gripă cărăşenii nu trebuie să intre în panică! Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa are suficiente teste rapide pentru depistarea gripei chiar dinainte de a fi declarată epidemie în România.

La primele simptome febrile, bolnavii trebuie să se prezinte fie la medicul de familie, fie în secţia de urgenţe a unităţii medicale. Cât de importante sunt aceste teste rapide şi în ce condiţii se realizează ne explică medicul Emil Bunda din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa.

„La Spitalul Judeţean din Reşiţa nu avem probleme, suntem pregătiţi pentru această epidemie. Avem teste suficiente. Acum în stoc sunt aproximativ 100 de teste şi în plus le-am avut cu cel puţin două săptămâni înainte de debutul epidemiei. Şi dacă se vor termina le putem comanda rapid de pe o zi pe alta, fără probleme. Testul seamănă cu cel de sarcină şi trebuie menţionat că se va face doar persoanelor suspecte de gripă deci nu tuturor bolnavilor care au viroze. Medicul este cel care va lua această decizie iar populaţia trebuie să înţeleagă acest lucru. Cât despre eficienţa acestui test este în jur de 90%, în cazul în care rezultatul este pozitiv, atunci proba se va trimite către Institutul Cantacuzino, cel care va da un rezultat concret. Până acum am folosit în cadrul secţiei de urgenţă 4 teste iar secţia de infecţioase a folosit 3 teste”, după cum ne-a declarat medicul Emil Bunda.

Cetăţenii pot procura aceste teste şi din farmacii. Acesta costă 50 de lei şi se va realiza la temperatura camerei, adică între 15 şi 30 de grade Celsius pentru un rezultat cât mai concludent dar medicii recomandă ca aceste teste să se facă de către o persoană avizată, un cadru medical şi nu de pacient acasă.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles