[FOTO] Soluţia pentru fabrica de lapte de la Oraviţa: marketing

Produse de foarte bună calitate, fără conservanți, gustoase, dar fără vânzare.

Aşa se prezintă la ora actuală situaţia de la Fabrica de produse lactate din Oraviţa, judeúl Cara;-Severin. Unitatea este deja în procedură de insolvenţă de peste doi ani şi până acum nu s-a reuşit redresarea ei, deşi este singura de acest fel din judeţ. De la jumătatea lunii mai fabrica nu a mai colectat laptele de la producători, deoarece şi puţina producţie pe care o obţinea, nu mai are căutare. În această situaţie, fermierii au renunţat să mai mulgă vacile şi le-au împuţinat hrana. De la o capacitate de 10.000 de litri de lapte, la ora acuală se procesează circa 4.000, iar produsele rămân pe stoc. Cu aceste probleme s-au confruntat astăzi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu, şi invitaţii săi, specialişti din Olanda care au vizitat câteva ferme de creştere a bovinelor şi desigur, fabrica de produse lactate.

După ce au urmărit procesul de fabricare al brânzei, caşcavalului şi a separării laptelui de smântână, după ce au vorbit cu personalul, oficialii au constatat că situaţia este ca un cerc închis: fabrica nu colectează lapte, produce foarte puţin, iar produsele se vând în cantitate mică.

„Ce se poate face pentru salvarea fabricii”- a fost întrebarea pe care preşedintele Romeo Dumitrescu a adresat-o oaspeţilor lui, specializaţi în rezolvarea unor astfel de situaţii.

Răspunsul acestora a fost pe cât de simplu, pe atât de complicat: „Trebuie să vindeţi produsele, şi dacă nu se poate în ţară, chiar în afara ei. Acestea sunt produse bio la mare căutare şi de două ori şi jumătate mai scumpe decât cele care se găsesc în mod obişnuit pe piaţă. Pentru aceasta vă trebuie un serviciu de marketing care să promoveze produsele şi să determine comercianţii să cumpere. Tehnologia vă permite cu câteva îmbunătăţiri să respectaţi normele Uniunii Europene”- au fost de părere experţii.

La discuţia de astăzi a participat şi primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu, care a promis tot sprijinul administraţiei locale: „Nu se poate ca lactatele produse la noi, să nu se vândă în reţeaua locală de magazine şi unităţi de alimentaţie publică. Până acum nu ne-a cerut nimeni sprijinul, dar noi vrem să salvăm această fabrică, pentru că înseamnă implicit, păstrarea şi de ce nu creşterea numărului de locuri de muncă”.

Chiar dacă peste puţin timp, Romeo Dumitrescu va fi schimbat din funcţia actuală, el a promis că va urmări îndeaproape ce se întâmplă la Fabrica de produse lactate din Oraviţa, o fabrică ce merită salvată, atât ca unitate în sine, cât şi pentru crescătorii de animale care trăiesc mai mult din subvenţii, decât din producţia proprie. (Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles