Soarta aleşilor locali care au migrat este incertă

Klaus-Iohannis

Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei prin care a constatat că sunt neconstituţionale prevederile Legii privind migraţia aleşilor locali.
La finalul anului trecut, mai precis în 17 decembrie, Curtea Constituţională decidea că Legea de aprobare a Ordonanaţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Prin urmare, este valabilă legea aleşilor locali, în vigoare din 2004. Potrivit acesteia, o persoană care a fost aleasă într-o funcţie din administraţia locală îşi pierde mandatul, dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pentru care a candidat, dacă este exclusă sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administraţia locală. Cei care au migrat se află acum în pericol. A spus-o şi Klaus Iohannis, prezent în luna septembrie la Reşiţa. „Primarii care se folosesc de prevederile acestei ordonanţe riscă, în cel mai scurt timp după ce va fi anulată de Curtea Constituţională, să se găsească în situaţia de a fi demişi, fiindcă legea anterior valabilă rămâne în vigoare”.

În Caraș-Severin, înainte de alegerile prezidenţiale, 17 primari au trecut la PSD, 7 au părăsit partidul pe lista căruia au fost aleși și au rămas independenți, iar alți 100 de consilieri şi-au schimbat orientarea politică.
Legat de acest subiect s-a pronunţat şi deputatul Valeria Schelean, copreşedinte PNL Caraş-Severin. „Ar trebui ca primarii care au plecat la o altă formaţiune politică să-şi piardă mandatul, iar structura consiliilor locale şi judeţene să revină la formula din 2012, adică să reflecte voinţa românilor”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sorin Frunzăverde, este de părere că decizia Curţii Constituţionale nu poate afecta retroactiv Ordonanţa de Guvern. Sorin Frunzăverde:

Sursa foto: arhivă
(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles