Sistemul care gestionează cardurile de sănătate a fost deblocat

distribuire-carduri-de-sanatate-3Programul informatic care gestionează sistemul naţional de carduri de sănătate a fost deblocat. Timp de 5 ore, pacienţii din Caraş-Severin nu au putut beneficia servicii medicale. De la 1 septembrie nicio consultaţie oferită în lipsa cardului  nu  a mai fost decontată de către Casa Judeţeană de Sănătate. Din această cauză o parte dintre medici au aşteptat astăzi ca sistemul să se deblocheze. Însă au fost şi cadre medicale care au eliberat reţete şi au consultat pacienţii fără să ţină cont de noua regulă. Bolnavii aveau nevoie de medicamente şi nu mai aveau răbdare să aştepte, aşa că i-am ajutat a declarat medicul Doina Stângu. Pentru ca serviciul să le fie decontat medicii trebuie să încarce în program în maximum 72 de ore toate investigaţiile efectuate, cât sistemul a fost blocat.

***

Sistemul informatic al cardurilor de sănătate s-a blocat în această dimineaţă şi până acum problema nu a fost rezolvată. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că defecţiunea a apărut la ora 6.55, iar în prezent se lucrează la remedierea ei.

În acest moment niciun pacient nu mai poate primi servicii medicale. Medicii aşteaptă ca sistemul să se deblocheze. De la 1 septembrie au mai fost perioade în care softul nu a funcţionat aşa cum ar trebui, dar nu de o blocare completă. Tot ceea ce medicii pot face în acest moment sunt urgenţele, pentru care pacienţii nu trebuie să prezinte cardul de sănătate.

Sfaturile CNAS:

Până la remediere, rugăm furnizorii de servicii medicale să procedeze după cum urmează:
– după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp şi numărul de card folosit
– se înregistrează serviciul CEAS în aplicaţia de furnizori,
– de la momentul (care va fi anunţat de CNAS) repunerii în funcţiune a sistemului CEAŞ serviciile efectuate şi operate în aplicaţie de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore,
– toate serviciile prestate şi operate în sistem începând cu ora 6.55 până la remedierea defecţiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp şi număr de card.

De același autor

Related Articles