Siguranţa NU e un joc de noroc!

risc incendiuInspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au lansat o nouă campanie naţională de informare şi conştientizare a populaţiei: „RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“. În primele zece luni ale acestui an în România au avut loc nu mai puţin de 4.200 de incendii la locuinţe. Bilanţul acestor incidente este tragic: 476 de victime, dintre care 132 şi-au pierdut viaţa, pagube materiale considerabile, dar şi amintiri dureroase care nu se vor şterge probabil niciodată din memoria celor afectaţi. 44% dintre incendiile petrecute în intervalul menţionat au avut la origine câteva cauze comune. Este vorba despre exploatarea coşurilor de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, a unor aparate electrice defecte sau improvizate, precum şi utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil. Aceleaşi statistici arată că necurăţarea coşului de fum şi a canalului de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon.

„Anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicate cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Prioritatea instituţiei noastre este implementarea celor mai bune practici şi proceduri în vederea creşterii nivelului de siguranţă a celor în slujba cărora suntem necondiţionat – cetăţenii şi bunurile acestora. Am convingerea că alături de partenerul E.ON România vom reuşi să ne atingem obiectivul propus, acela de a reduce numărul incidentelor cauzate de nerespectarea regulilor în utilizarea diferitelor forme de energie”, a declarat generalul Ion Burlui, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Campania „RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“ vizează cu prioritate mesaje care insistă pe importanţa reparării, izolării termice şi curăţării periodice a coşurilor de fum mai ales în perioada de utilizare intensă a mijloacelor de încălzire, de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece şi numai cu firme sau persoane fizice autorizate. Demersul este înscris în seria de acţiuni dezvoltate şi implementate în cadrul campaniei “R.I.S.C.- Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale!”, iniţiată de cei doi parteneri în urmă cu un an.

De același autor

Related Articles