Şi morţii primesc carduri!

card sanatate

Caradul naţional de sănătate creează tot mai multe probleme. Peste 3.000 de carduri au fost distribuite, până la ora actuală în judeţul Caraş-Severin pe numele unor persoane decedate. De vină este fosta conducere a Casei Naţionale, Lucian Duţă, care nu şi-a făcut treaba în urmă cu câţina ani, susţine preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin, Tudoriţa Nicula. Mai mult decât atât, acestuia i s-a întocmit dosar penal pentru că nu a furnizat la timp, statului, informaţiile despre asiguraţii care trebuiau să primească aceste carduri naţionale.

Poştaşii, care au sarcina de a înmâna asiguraţilor acest document, continua să întâlnească astfel de situaţii, în care scrisorile sunt destinate unor persoane decedate. Aceste Carduri vor ajunge la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, după care vor fi trimise la Bucureşti. Valoarea documentelor ce urmează a fi distruse se ridică la peste 24 de mii de lei – o pagubă mare pentru stat.

Cardul conţine numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat şi poate fi activat la medicul de familie. Informaţiile de pe cardul naţional de sănatate pot fi accesate de către: CNAS – în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

(Daiana Roşca)

De același autor

Related Articles