Sfârşitul de săptămână deschide anotimpul carnavalurilor în Banatul de Munte

Comunităţile etnice trebuie să-şi păstreze limba, portul popular şi cultura şi acest lucru, demonstrat anual, o dovedesc petrecerile de Fășang ce se țin lanț în tot Banatul de Munte.

Carnavalurile de Făsang încep sâmbătă, 10 februarie în Anina, cartierele Celnic şi Steierdorf şi Reşiţa si se vor încheia miercuri, 14 februarie în Miercurea Cenusii, moment ce marchează pentru comunitatea catolică, intrarea în Postul Paştilor.

Tradiţionalele manifestări de Făşang ale etnicilor germani din Banatul montan au debutat cu „Sărbătoarea Tăiţeilor“ la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa. Potrivit vicepreşedintelui acestui for, Christian Paul Chioncel, ciclul de manifestări va mai cunoaşte trei evenimente importante şi-anume: tradiţionalul bal mascat, sărbătoarea gogoşilor şi înmormântarea Făşangului.

Sâmbătă, 10 februarie şi duminică, 11 februarie în cartierul Celnic din Anina, în intervalul orar 14.00-20.00, zeci de “mascati” vor lua cu asalt străzile într-un alai viu colorat însoţit de cântece, dansuri şi multă voie bună. În cartierul Steierdorf, balul mascat va debuta la ora 19.00 la sediul Forumului Democratic al Germanilor din cartier şi la Reşiţa, tot de la ora 19.00, întreaga comunitate germană, dar nu numai, este poftită la balul mascat cu surprize.

Marţi, 13 februarie, în ultima zi înaintea intrării în Postului Paştilor, locuitorii din Dognecea îl vor arde pe Johann, păpuşa confecţionată din cârpe şi paie, va fi înmormântată simbolic şi arsă pe rug.

Făşangul reprezintă un ceremonial de primăvară, al comunităţii catolice, cu dată mobilă, care are loc în fiecare an la intrarea în postul Paştilor, obicei legat de revenirea calendaristică a primăverii. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles