Se caută detectoare de metale

perchezitii

Poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat astăzi şapte percheziţii, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, la locuinţele unor persoane bănuite că au atentat la patrimoniul arheologic naţional. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul dosarelor penale în care poliţiştii efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu situri arheologice de interes naţional. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 50.000 de euro, până în prezent fiind recuperaţi peste 10.000 de euro.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, Ancuţa Cheţan spune că sunt vizate şapte persoane din Băile Herculane, Timişoara şi Reşiţa.

În urmă cu o lună au fost identificate 11 persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat pe internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural. Se pare că acestea au fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.
Infracţiunile contravin Ordonanţei de Urgenţă nr. 43/2000 (republicată) privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
Percheziţiile de astăzi au fost executate de lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles