Scumpirile din construcții ar putea afecta elevii din Reșița

Prețurile tot mai mari ale materialelor de construcții ar putea duce la sistarea renovărilor din școlile Reșițene și nu numai. Patronatele din domeniu au declarat că se află într-o situație fără precedent, pentru că pe lângă scumpiri istorice, războiul din Ucraina face ca unele materiale să nu mai fie disponibile

Prețul materialelor de construcții a crescut în medie, în ultima jumătate de an, septembrie 2021 – februarie 2022, cu procente cuprinse între 60% și 80% – au spus  reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Situație fără precedent

Astăzi suntem într-o situație fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creșterile în medie ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel.

Gândiți-vă ce înseamnă aceste creșteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate și se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a declarat vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Irinel Gheorghe.

Cauze multiple, soluții la fel

Motivele sunt criza materiilor prime și creșterea foarte mare a prețurilor la gaz, energie electrică, asigurări și combustibil.

Vicepreședintele FPSC – Irinel Gheroghe:

Au fost identificate și câteva soluții pe care Federația le propune, mai spune vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Irinel Gheorghe: „Din punctul de vedere al producătorilor de materiale de construcții, riscul ar fi ca anumite materiale să plece la export pentru că sunt deja țări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcționează și care au nevoie de materiale de construcții.

O primă măsură cred că ar fi totuși o blocare a exporturilor de materiale de construcții din România. Ar mai putea fi un lucru pe care statul ar putea să îl facă, acela să intervină cumva pe prețul combustibilului.

Vedem că toată această isterie, creată artificial sau nu, chiar săptămâna trecută am avut acest exemplu, prețul nu a rămas pe loc, ci a crescut la pompă cu un leu, un leu jumate.

Elevii reșițeni, doar un exemplu

Toate acestea ar putea afecta, de exemplu, elevii din Reșița, a declarat pentru Radio Reșița, directorul general al unei firme de construcții din municipiu, Cosmin Văduva, pentru că firma de construcții pe care o reprezintă a ajuns în etapa în care, dacă statul român, ori Uniunea Europeană, prin organismele abilitate, nu vor lua măsuri de stabilizare a prețurilor, vor lua în considerare să renunțe la anumite proiecte.

Avem în curs de execuție și reabilitare grădinițe, școli, blocurile sociale de la Mociur, automat, noi dacă blocăm șantierele și nu continuăm lucrările pe ele, indirect vom bloca activitatea învățământului. Copiii momentan fac un compromis de scurtă durată și sunt comasați în câteva șscoli care nu sunt în renovare, dar pe termen lung foarte mult îi va afecta.” a mai declarat Cosmin Văduva.

Cosmin Văduva:

Lipsă de materiale și muncitori

De asemenea, pe lângă scumpirile materialelor de construcții, războiul din Ucraina a cauzat indisponibilitatea anumitor materiale necesare, mai spune directorul general al unei firme de construcții din Reșița, Cosmin Văduva.

Un exemplu membranele PVC, care nu se mai găsesc în piață, pentru că producția acestora era făcută în Rusia și Ucraina, care acum sunt în război.

Cosmin Văduva:

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții au mai spus că se confruntă și cu un deficit major de forță de muncă în domeniu, iar dacă autoritățile vor elimina facilitățile oferite lucrătorilor din construcții, nu vor mai avea muncitori, mai ales că în anumite țări din Europa salariile oferite în acest domeniu au crescut substanțial.

Cele mai citite

Related Articles