Sărbătorirea a 245 de ani de la binecuvântarea primei biserici romano-catolice la Reșița

Miercuri, 28 septembrie 2022, va fi sărbătorită în cadrul unei Sfinte Liturghii festive în trei limbi, română, germană și maghiară, împlinirea a 245 de ani de la binecuvântarea primei biserici romano-catolice din Reșița. Celebrantul Sfintei Liturghii de la ora 19.00 va fi pr. pr. Veniamin Pălie (paroh, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița, arhidiacon al Banatului Montan). Înfrumusețarea liturgică muzicală a Sfintei Liturghii de hram va fi oferită de corul parohial „Harmonia Sacra”, dirijor: Gheorghe Colța, la orgă: Christine Maria Surdu.

Conform datelor furnizate de dr. Claudiu Sergiu Călin, arhivist la Dieceza Romano-Catolică de Timișoara, istoria de început este marcată de:

  • 29 iunie 1770: Este realizată lista cu primele 81 de suflete (50 bărbați, 12 femei, 14 copii și 5 servitori), credincioși catolici care se găseau la Reșița (Montană, așa cum se numește această parte a orașului, și astăzi), încă înaintea construirii primelor stabilimente industriale. Covârșitoarea lor majoritate era formată din germani, dar sunt înregistrați și câțiva cehi, maghiari și români;
    • 6 iulie 1770: Administrația montanistică din Oravița îi solicită episcopului Franz Anton Engl zu Wagrain să dispună ca unul dintre călugării franciscani din Carașova să vină la Reșița pentru a celebra, duminicile și în sărbători, Sf. Liturghie pentru credincioșii catolici aflați aici;
    • 3 iulie 1771: P. Michael Grozdich, călugăr franciscan, administrator parohial al Parohiei Carașova, binecuvântează primele două cuptoare de topire a minereului de fier, notând acest lucru în Matricola parohiei Carașova, volumul ce conține date despre botezuri, căsătorii și înmormântări pentru anii 1758 – 1773.
    • 1772: este întemeiată Parohia Romano-Catolică din Reșița, primul ei paroh fiind preotul diecezan Adam Pilzbach, care rămâne aici până în anul 1776, după care se transferă la Dognecea.
    • În 1776 Erariul (administrația financiară imperială-regală) recunoaște oficial întemeierea parohiei, fapt pentru care uneori acest an apare drept moment de început al pastorației catolice la Reșița. Cert este că între 1770 și 1772 franciscanii din Carașova au păstorit credincioșii din tânăra filială Reșița. În 1770 este binecuvântat și cimitirul catolic (azi Cimitirul Nr. 2 – 3).
    • 28 septembrie 1777: este binecuvântată prima biserică romano-catolică din Reșița. Ea avut încă de la început hramul cunoscut până azi: Sf. Fecioară Maria a Zăpezii. Celebrantul sfințirii a fost Pr. Joseph Ermon, paroh de Bocșa, delegat în acest sens de Vicarul General de atunci. Au participat: Adam Pilzbach, paroh de Dognecea, și Franz Somer, paroh de Reșița, împreună cu întreaga comunitate. Odată cu biserica au fost ridicate (între 1776 și 1777) casa parohială și o școală cu două clase, toate unele lângă celelalte.

De același autor

Related Articles