taitei1

Marţi, 11 februarie ora 20.00:

Etnicii germani din Banatul montan au intrat în perioada Făşangului, care a fost deschisă odată cu tradiţionala sărbătoare a tăiţeilor. Reşiţenii, indiferent de vârstă, nu au uitat nici anul acesta rânduiala tradiţiilor păstrate din moşi strămoşi cu şase săptămâni înainte de intrarea în postul Sfintelor Paşti şi au marcat astfel una din acţiunile de top din acest “anotimp” aşa-zis al distracţiilor. La Reşiţa, sărbătoarea tăiţeilor a reunit la sediul Forumului Democratic al Germanilor din urbe, tineri şi vârstnici, care au degustat tăiţeii cu brânză, ketchup, carne sau nucă, pregătiţi cu multă dăruire de femeile Clubului “Femina” al acestui for cultural local. Atmosfera de sărbătoare a fost încununată de acordurile quartet-ului Banater Bergland din municipiul de pe Bârzava. Reşiţenii de toate etniile, prezenţi la eveniment, au dansat, au cântat şi s-au veselit alături. Manifestările din perioada Făşangului  se vor încheia în primele zile ale lunii martie, dar nu înainte să mai aibă loc alte zeci de manifestări specifice în peste 10 localităţi din Banat.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit desfăşurarea evenimentului din această după-amiază:

 

 

 ***

Marţi, 11 februarie ora 11.00:

ale-taitei

Tradiţionalele manifestări de Făşang ale etnicilor germani din Banatul montan vor continua astăzi de la ora 15 şi 30 de minute la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa cu “Sărbătoarea tăiţeilor” pentru adulţi. Acţiunea va fi încununată muzical de concertul susţinut de formaţia vocal-instrumentală Banater Bergland. Accesul publicului este liber.

Pletora de manifestări dedicate perioadei Făşangului în Banatul de Munte se vor desfăşura până marţi, 5 martie în peste 10 localităţi din Caraş-Severin şi Timiş.

(Hardy Cvoica)