Săptămâna Voluntariatului în Caraş-Severin!

180

Săptămâna Naţională a Voluntariatului îşi propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu alte evenimente similare ce se desfăşoară la nivelul întregii ţări. SNV este un eveniment naţional anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizaţii şi voluntarii cu care aceştia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii spre acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor.

Programul acţiunilor din Săptămâna Naţională a Voluntariatului este:

Campanie de promovarea a voluntariatului, 14 mai 2018, ora 12, în Anina.
Voluntari ai Centrului de tineret Mansarda şi ai Centrului de Voluntariat Reşiţa vor derula la Anina un program de prezentare şi informare despre voluntariat. Scopul acestui program este acela de a stimula interesul tinerilor despre voluntariat şi de motiva tinerii pentru a se implica în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală. Temele ce vor fi aduse în discuţie sunt: noţiuni generale despre voluntariat şi legislaţia în vigoare, voluntariatul ca mijloc de educaţie nonformală, cum se face o campanie de recrutare de voluntari, despre responsabilităţile şi beneficiile care rezultă din a fi voluntar pe termen lung, despre oportunităţile de formare şi de training pe care le pot avea ca voluntari, despre cunoştinţele ce pot fi dobândite, despre dezvoltare personală şi profesională, despre activism civic.

Free Ocico, 15 mai 2018, ora 17, la Time Cafe (în centrul Reşiţei)
DJST Caraş-Severin lansează în comunitate invitaţia ca cetăţenii să aducă la Times haine, obiecte casnice, jucării, pantofi, etc., care le-au rămas mici sau mari, care nu le mai sunt de foloş dar care ar putea fi folosite de alte persoane dezavantajate. Participanţii la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alţii le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop.
Anul acesta iubitorii de plante pot să vină la Free Ocico şi să dăruiască plantele pe care le au în plus sau pe care vor să le dăruiască. Fiecare dintre noi are un ghiveci, două de flori care prisoseşte sau nu-şi mai găseşte locul potrivit şi pe care am putea să îl dăruim. Se face acest schimb de plante în oraşe din ţară şi ideea a fost îmbrăţişată.

Jurnalişti voluntari pentru o zi, 16 mai 2018, ora 10, la Fundaţia Humanitas Pro Deo Reşiţa!
Voluntarii împreună cu jurnalişti din mass media locală vor organiza o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi pe care Fundaţia Humanitas Pro Deo îl administrează. Pentru pregătirea şi servirea acestei mese am lansat o provocare jurnaliştilor, aceea de a deveni “voluntari pentru o zi”.

Află ce te face să-înfloreşti – silence performance, 16 mai 2018, ora 17, Centrul civic Reşiţa!
Voluntarii se întâlnesc în centru şi încearcă să atragă atenţia printr-un silence performance. Prin momentul pe care îl vor reprezenta public, şi-au propus să arate încă o dată că este ok să fii diferit, că tinerii sunt responsabili şi activi, fiecare în felul lor, că îşi asumă să schimbe paradigma obişnuită prin lucruri simple, şi la îndemâna fiecăruia.
Dacă vremea este favorabilă vom organiza şi un atelier de lucru în spaţiul public, la vedere, vom construi
panouri prin care să atragem atenţia asupra gunoiului provenit de la guma de mestecat şi de la mucurile de ţigări aruncate la întâmplare. Cu panourile noastre vom permite oamenilor să ştie că problema este de amploare şi că panoul realizat de noi este un loc bun pentru a începe diminuarea problemei.

Aleea voluntarilor, 17 mai 2018, ora 16, în Parcul Tricolorului/Govândari, Reşiţa!
Se vor organiza ateliere de animaţie stradală pentru copii, tinerii voluntari vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai mici cetăţeni ai urbei. Voluntarii vor aborda subiecte pe înţelesul celor mici având legătura cu voluntariatul, pretextul fiind atelierul de muzicoterapie, de iniţiere în artele circului, activităţile de confecţionat obiecte decorative hand made, brăţări, lucruri din materiale reciclabile, face-painting, modelaj cu baloane.

Descoperă voluntariatul în arheologie, 18 mai 2018, ora 9, Corneşti, Timiş!
Acţiunea va fi o expediţie de cercetare, un prim contact al voluntarilor noştri, elevi de liceu, cu un altfel de voluntariaţ cel din arheologie. Cum este să fii voluntar într-un şantier arheologic, ce presupune acest lucru, care sunt provocările, ce cunoştinţe trebuie să ai? Cum este să fii martor la scoaterea din pământ a unor obiecte cu o vechime de 20.000 de ani, cum e să ai şansa de a fi parte dintr-o echipă de arheologi? Sunt câteva din întrebările la care voluntarii vor găsi răspuns şi poate vor descoperi o nouă meserie, o oportunitate de formare profesională. Cu sprijinul Muzeului Naţional al Banatului vizităm Fortificaţia din Corneşti (judeţul Timiş), cea mai mare fortificaţie din Epoca Bronzului din Europa care datează de acum 3.500 de ani şi acoperă 1.800 de hectare.