De astăzi începe „Săptămâna Mondială a Imunizării”. În judeţul Caraş-Severin rata copiilor vaccinaţi este în creştere dă asigurări preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, Loredana Schmelaş. Datorită campaniei „door to door” organizată de Direcţia de Sănătate Publică dar şi a mass-mediei, majoritatea părinţilor au înţeles importanţa imunizării.

În fiecare an, vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieţi, dar persistă un decalaj în realizarea procesului de imunizare, din cauza căruia în fiecare an, 1,5 milioane de copii mor afectaţi de maladii care ar putea fi în totalitate evitate prin imunizare.

Şi Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin marchează, începând de astăzi Săptămâna Internaţională a Imunizării. În acelaşi timp se urmăreşte şi îmbunătăţirea serviciilor de livrare a vaccinurilor. Din fericire DSP Caraş-Severin în ultimii doi ani nu a mai întâmpinat probleme cu aprovizionarea vaccinurilor suţine Dănilă Miloş şeful acestei instituţii.

Cadrele medicale îi pot ajuta pe părinţi să înţeleagă că un copil nevaccinat nu este doar el expus riscului îmbolnăvirii, ci îi expune şi pe cei din jurul său. Cu cât rata de vaccinare este mai mică, cu atât microbii devin mai puternici. Cei care se opun vaccinării cred că bolile împotriva cărora se recomandă vaccinarea sunt de domeniul trecutului, fiind eradicate. Din păcate, nu este asa – de exemplu, în Europa şi Statele Unite ale Americii, s-a raportat în ultimii ani reapariţia poliomielitei, boală deosebit de gravă şi considerată eradicată până în urmă cu doar câţiva ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat ca suntem de departe mai expuşi riscurilor de a suferi din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare decât prin vaccinarea efectivă. Poliomelita poate duce la paralizie, în timp ce “banalul” pojar la encefalită sau orbire.

Mesajul simplu pe care părinţii trebuie să-l înţeleagă este simplu şi concis. Beneficiile vaccinării sunt incomparabil mai mari decât riscurile improbabile care pot apărea!