Aproximativ 100 de specialiști în turism și balneologie din țară, dar și din Germania, Ungaria și Serbia s-au întlnit în aceste zile în stațiunea Băile Herculane pentru a dezbate despre sănătatea prin apele termale – aceasta fiind tema ediției din acest an a Conferinței ÎNTOARCEREA LA APĂ, organizată de Asociația PRO TURISM HERCULANE și care s-a desfășurat astăzi la Sala de Conferințe a Complexului hotelier Afrodita din stațiunea de pe Valea Cernei. În cadrul conferinței au fost abordate o serie de aspecte privind provocările contemporane în industria SPA; cum poate fi o destinație termală de succes; promovarea și vânzarea pachetelor turistice balneare românești.

Pentru a doua oară în ultimii doi a fost prezent la această manifestare Tobias Bielenstein – directorul de marketing al EuropeSpa med & Wellness GmbH din Germania : Prima dată când am venit aici s-a discutat despre potențialul acestui loc și acum văd că lucrurile care se plănuiau data trecută, au început să se întâmple! Putem spune de fiecare dată că lucrurile se puteau face mai repede sau mai bine, dar important este că ele au început și sunt convins că în viitor acestea vor fi implementate cu succes! Spre deosebire de alte destinații de acest gen din Europa, Băile Herculane are o poveste foarte frumoasă, are o istorie, o are pe Împărăteasa Sissi și aceasta o plasează pe un loc deosebit! Provocarea acum pentru Băile Herculane este să nu trăiască numai din istorie, ci să găsească cum s-o plaseze în niște oferte pentru viitor, care să o pună pe un loc contemporan!

Tot pentru a doua oară se află în stațiunea de pe Valea Cernei Natasha Ranitovici – președintele Cluster Wellness Serbia : Sunt fericită să mă aflu în Herculane pentru a doua oară, față de ediția anterioară mă bucur să văd progresul atât al stațiunii, cât și al unității hoteliere gazdă! Ca atare, putem intra mai adânc în ceea ce înseamnă wellness-ul, spa-ul și abordările pe care le avem noi ca reprezentanți ai acestuia! Într-adevăr, România și Serbia sunt țări vecine și prietene, există acest tip de comunicare între țări, dar nu acea comunicare de tip turistic, pentru că nu ne vedem ca niște destinații turistice, ci destinație de afacere sau legătură personală! În ceea ce privește turismul welness and spa, destinațiile favorite pentru sârbi sunt Slovenia și Ungaria, aceste țări fiind clasate și în topul țărilor cu destinație balneo din Europa!

O prezență apreciată la această ediție a manifestării a fost cea a lui Michael Wallace – consilier medical în cadrul Ministerul Turismului din Ungaria : Pentru a face din stațiunea Băile Herculane o destinație în sine, nu o zonă de tranziție către alte obiective turistice din țară, este important să oferim turiștilor ungari concepte noi și valoroase, cu multe beneficii, pentru că turismul balnear din Ungaria este la un nivel înalt și atunci trebuie să-i oferi turistului ceva diferit și la fel de calitativ!

Concluzia la finalul acestei ediții a conferinței ne este prezentată de Laura Pătru – PR-ul Asociației PRO TURISM HERCULANE : Această a IX-a ediție cred că a fost un succes! M-am bucurat foarte mult că panelul de speakeri a fost unul de cea mai înaltă calitate, oameni cu adevărat specialiști în turism și în segmentul pe care îl reprezintă și cred că toți cei prezenți în sală au avut ceva de învățat de la ei! Din punctul meu de vedere, această conferință putea fi chiar ca o formă de trainning pentru hotelierii și deținătorii de unități de cazare din Herculane! S-a prezentat direcția în care se îndreaptă clientul de spa și de welness, s-a discutat ce pași trebuie făcuți ca marketing, cum trebuie perceput Băile Herculane în contextul acesta din România și Europa! Din fericire, așa cum au prezentat specialiștii în timpul conferinței, putem vedea că în acest moment în statistica pentru anul 2019 Băile Herculane se poziționează pe locul II în clasamentul stațiunilor balneo din România la nivel de turiști și vânzări, ceea ce ne bucură foarte mult și asta înseamnă că eforturile – atât ale asociațiilor, cât și ale investitorilor privați – într-un final se văd!

Conferința internațională ÎNTOARCEREA LA APĂ din acest an a fost organizată de Asociația PRO TURISM HERCULANE, cu sprijinul complexelor hoteliere Diana și Afrodita din Băile Herculane.

Paul-Sever SMADU