Salvamontiştii vor să se pensioneze la 57 de ani

Şeful Salvamont, Sabin Cornoiu, precizează că la niciun serviciu de urgenţă uzura oamenilor nu e atât de mare, în plus este şi periculos ca la 60-65 de ani, un salvamontist să urce pe munte sau să coboare în peşteri pentru a-i salva pe turişti.

Salvamontiştii vor să se pensioneze la 57 de ani. Ei fac parte din aceeaşi categorie de personal cu cei de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă, însă doar cei de la SMURD se pot pensiona anticipat.

Şeful Salvamont, Sabin Cornoiu, precizează că la niciun serviciu de urgenţă uzura oamenilor nu e atât de mare, în plus este şi periculos ca la 60-65 de ani, un salvamontist să urce pe munte sau să coboare în peşteri pentru a-i salva pe turişti:

Şeful Salvamont, Sabin Cornoiu: Cei de la SMURD au condiții speciale, pentru că aparțin de Ministerul de Interne. Ambulanța nu are condiții, că-i la Ministerul Sănătății, iar Salvamontul care intervine unde cele două instituții se opresc, pentru că condițiile devin foarte dificile. Deci noi nu putem beneficia de aceste condiții, pentru că nu putem să lucrăm până la o vârstă atât de înaintată. În munte, avem 280 de salvatori montani angajați, care dacă s-ar pensiona anticipat, ar ieşi între 1 și 10 persoane, la nivel național, în următorii 20 de ani.

Salvamontiştii români vor să ceară Comisiei Europene o aliniere la modul în care s-a rezolvat problema pensionării anticipate în alte ţări din spaţiul comunitar a celor din aceste serviciii, tranmiste Radio România Târgu Mureş.

Foto Salvamont Caraş-Severin

De același autor

Related Articles