Ascultă Radio România Reșița Live

Şaizeci de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: starea fetei de 10 ani din Caraş-Severin, de “gravitate majoră”

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama a folosit în locuinţă o substanţă toxică, de uz veterinar, dar cu care a şi spălat-o, este foarte gravă. Medicul spune că pacienta are cel mai probabil şi alte boli asociate şi atrage atenţia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului că acesta nu este luat în evidenţa unui medic de familie, în zona rurală din care provine. Medicul spune că, în ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar şi că oamenii trebuie să ceară sfatul unui specialist atunci când au nevoie de soluţii pentru îndepărtarea puricilor, păduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen. Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide.

Şaizeci de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: starea fetei de 10 ani din Caraş-Severin, de “gravitate majoră”

Articol editat de Valentina Adam, 25 mai 2024, 16:17 / actualizat: 27 mai 2024, 16:31

”Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, referindu-se la cazul fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici.

Medicul consideră că este posibil ca pacienta să fi avut şi alte boli şi trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa istoricului medical la mulţi copii.

”Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem – este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper. Înainte, când mă confruntam cu situaţii de astea, puneam mâna pe telefon, sunam la medicul de familie din sat şi aflam datele pe care uneori părinţii, credeţi-mă, nu mai sunt în stare să le reproducă, nu mai este lumea în stare să vorbească limba română, coerent, ca să poţi să comunici cu un aparţinător părinte să înţelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu ştie, sau nu-i pasă, sau nu este în stare să verbalizeze. Este o maximă îngrijorare, posibilitatea de comunicare. Noi suntem obişnuiţi să ne luăm datele de la părinţi, câte vreme ei ştiu să mai comunice. În mediul rural am întâlnit oameni care nu mai ştiu să citească.

Toate acestea se vor lega în drame peste drame, acolo trebuie să ne uităm cu un ochi îngrijorat, critic, dar şi cu dorinţa de a căuta soluţii”, a explicat medicul.

Un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani. Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, spune dr. Gafencu. Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informaţiile necesare, astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de cazuri foarte grave, cu condiţia ca aceste informaţii să fie cerute de oameni

”Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri în acest ultim an – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau să întebe o persoană care să-şi asume poziţia de sfetnic, pentru că în cazul acesta am înţeles că ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu văd cine ar putea să îndrume să ne tratăm copiii cu substanţe de uz veterinar.

Fetiţa este intubată, într-o stare foarte gravă, nu am pierdut anul acesta celelalte două cazuri pentru că administrarea aceea a fost cu o substanţă care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid şi antidotul natural, atropina, a putut fi la dispoziţie, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre, noi avem şi recordul mondial, în Spitalul Grigore Alexandrescu, ca număr de fiole de atropină date unor cazuri, dar asta acum mai mult de 20 de ani.

Eu în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei.  Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii”Grigore Alexandrescu” din Capitală atrage atenţia asupra unui fenomen extrem de periculos: Numai de la începutul anului în România au fost înregistrare 60 de astfel de cazuri în care copiii au fost spalaţi sau stropiţi cu soluţii de uz veterinar. Manifestările, spune medicul sunt dintre cele mai severe şi necesită de cele mai multe ori internări în terapie intensivă

”Aceasta este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni, este vorba de un element comun pentru toate aceste cazuri, şi anume utilizarea unor soluţii de insecticid din această grupă, în marea majoriatate a cazurilor diazinon este acest insecticid. Aceste soluţii sunt utilizate în gospodării pentru spălarea animalelor, însă, din nefericire, sunt utilizate şi pentru uz uman. În mod necorespunzător, sunt spălaţi pe corp sau pe cap sau şi pe cap copiii pentru scabie sau pediculoză.

În urma acestor proceduri, ei ajung la spital în stare foarte gravă. Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta.

Este un fenomen cu care nu ne-am confruntat cu această frecvenţă până în acest an, aveam cazuri sporadice, unul, două, trei cazuri pe an în anii precedenţi.

Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a explicat medicul pentru News.ro.

Salvaţi Copiii: doar 3 din 5 copii intraţi în şcoală în urmă cu 9 ani au reuşit să obţină peste 5 la Evaluarea Naţională
Actualitate luni, 15 iulie 2024, 12:13

Salvaţi Copiii: doar 3 din 5 copii intraţi în şcoală în urmă cu 9 ani au reuşit să obţină peste 5 la Evaluarea Naţională

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra faptului că doar trei din cinci copii intraţi în şcoală acum nouă ani au reuşit să...

Salvaţi Copiii: doar 3 din 5 copii intraţi în şcoală în urmă cu 9 ani au reuşit să obţină peste 5 la Evaluarea Naţională
Baia de Arhitectură: Studenții revitalizează malurile Cernei în Băile Herculane
Actualitate luni, 15 iulie 2024, 12:06

Baia de Arhitectură: Studenții revitalizează malurile Cernei în Băile Herculane

Stațiunea Băile Herculane găzduiește, de vineri, 12 iulie 2024, cea de-a VI-a ediție a Școlii de vară „Baia de Arhitectură”....

Baia de Arhitectură: Studenții revitalizează malurile Cernei în Băile Herculane
Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare. Temperaturile ajung la 42 de grade C
Actualitate luni, 15 iulie 2024, 09:48

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare. Temperaturile ajung la 42 de grade C

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni şi marţi, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă...

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare. Temperaturile ajung la 42 de grade C
Continuă investiţiile în dotarea Spitalului din Moldova Nouă
Actualitate duminică, 14 iulie 2024, 17:46

Continuă investiţiile în dotarea Spitalului din Moldova Nouă

Investiţiile în dotarea Spitalului din Moldova Nouă, începute încă din 2023, continuă. Managerul unităţii, Sebastian Pătroi spune că cea...

Continuă investiţiile în dotarea Spitalului din Moldova Nouă
Actualitate duminică, 14 iulie 2024, 16:00

Începe admiterea la Centrul Universitar Babeș-Bolyai din Reșița

Centrul Universitar Babeş Bolyai din Reşiţa dă luni, 15 iulie startul admiterii. La cele 6 facultăţi, la studiile de licență sunt disponibile...

Începe admiterea la Centrul Universitar Babeș-Bolyai din Reșița
Actualitate duminică, 14 iulie 2024, 13:26

Scurgeri de combustibil pe DN 6 în urma unui accident

Traficul se desfăşoară îngreunat duminică dimineaţa, 14 iulie 2024, pe DN 6 unde au avut loc scurgeri de combustibil pe carosabil în urma unui...

Scurgeri de combustibil pe DN 6 în urma unui accident
Actualitate duminică, 14 iulie 2024, 12:12

Apeluri mai puține, dar problemele persistă. O radiografie a serviciului 112 din Caraș-Severin

Numărul apelurilor la 112 a scăzut ușor în județul Caraș-Severin în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului...

Apeluri mai puține, dar problemele persistă. O radiografie a serviciului 112 din Caraș-Severin
Actualitate duminică, 14 iulie 2024, 11:37

Gărâna Jazz Festival: mai mult decât un festival, o stare de spirit!

Festivalul devenit deja tradiție Gărâna Jazz Festival se încheie, duminică, 14 iulie 2024, pe scena din Poiana Lupului, satul Gărâna. De la...

Gărâna Jazz Festival: mai mult decât un festival, o stare de spirit!