S-a dat „verde” pentru microbuzele „verzi” destinate elevilor

Elevii din 39 de localităţi din Caraş-Severin vor avea la dispoziţie microbuze electrice. Prin acest proiect se urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze verzi, prietenoase cu mediul.

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a lansat astăzi programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Microbuzele electrice trebuie să aibă o autonomie de minim 200 de kilometri, iar pentru cele plug-in Hybrid autonomia trebuie să fie de minim 50 de kilometri pentru puterea electrică.

“Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică”, a afirmat ministrul Mediului.

 El a precizat că finanţarea pentru acest program va fi asigurată integral, iar unităţile administrativ-teritoriale beneficiare nu vor fi nevoie să contribue financiar. Suma pe care fiecare unitate administrativ teritorială o poate primi se referă la numărul de elevi de pe raza UAT-ului respectiv. Finanţarea este integrală. Cu alte cuvinte, UAT-ul nu va trebui să pună niciun leu la această aplicaţie. Vom finanţa microbuze electrice, microbuze plug-in Hybrid, precum şi cele alimentate cu GNC, a mai afirmat Mircea Fechet.

Programul va începe efectiv la 8 septembrie. Până atunci, consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Pentru Caraș-Severin, valoarea totală a proiectului este de peste 6 milioane de euro fără TVA, au transmis reprezentanții Consiliului  Judeţean.

Cele mai citite

Related Articles