Roşii româneşti tot timpul anului: Legumicultorii din Caraş-Severin dispuşi să investească în cultura tomatelor

Programul de minimis pentru roşii, cu succes la agricultori.

Câteva zeci s-au arătat interesaţi de noua schemă pentru cultivarea tomatelor în sere şi solarii, lansată recent de Ministerul agriculturii, a precizat pentru Radio Reşiţa Marius Zarcula – directorul executiv al Direcţiei Agricole Caraş-Severin. Acesta a spus că, deşi judeţul nu se pretează culturii legumelor, interesul şi l-au manifestat zeci de producători, iar alţi câţiva sunt pregătiţi să depună documentaţiile necesare.

Amintim că, la nivel naţional, în 15 zile de la lansarea proiectului au aplicat peste 2.000 de agricultori din 38 de judeţe. Producătorii agricoli din România sunt susținuți cu 3 mii de euro pe an să cultive tomate în spații protejate pentru asigurarea necesarului de consum din producția autohtonă.

Estimările experților din MADR indică un număr de 8.023 potențiali beneficiari la nivelul întregii țări.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/ an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ beneficiar/ an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/ an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/ mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

Potrivit datelor MADR, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro.

Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România.

La nivelul anului 2015, producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.

Foto: arhiva

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles