Romeo Dunca este noul președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

Numirea președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin a fost oficializată la ședința CDR Vest desfășurată vineri, 19 noiembrie, la Arad. Dunca îi succede lui Iustin Cionca, omologul său din județul Arad, care va ocupa funcția de vicepreședinte până la finalul anului 2022. Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

Romeo Dunca va deține astfel funcția de conducere a Consiliului pentru Dezvoltării Regionale chiar în primul an al noului exercițiu financiar.

Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest va fi autoritate de management, va aloca regiunii Vest 1,1 miliarde euro și va urmări șapte priorități:

–           O regiune inovatoare;

–           O regiune digitalizată;

–           O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;

–           O regiune cu mobilitate sustenabilă;

–           O regiune accesibilă;

–           O regiune educată;

–           O regiune atractivă.

Noul POR vine și cu o noutate ce ține de alocarea bugetară. Astfel, alocările se vor face anual, iar sumele necheltuite nu vor putea fi reportate de la un an la altul, ceea ce va constitui o presiune suplimentară, având în vedere că, în prezent, în ciuda sumelor contractate, absorbtia fondurilor europene este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în prezent beneficiarii.

Pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, prin Programul Operațional Regional, regiunea Vest a atras fonduri total de peste 1,1 miliarde de euro, cu peste 70% mai mult decât alocarea inițială a regiunii.

Foto ADR VEST

De același autor

Related Articles