Românii vor putea ajunge mai repede în Serbia. Autostradă Timişoara – Pancevo… până în 2025

România şi Serbia vor colabora pentru punerea în aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea şi proiectarea unui nou drum rutier de mare viteză între Timişoara şi Pancevo. În acest sens, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un Memorandum privind negocierea şi semnarea unui Protocol de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia.

Potrivit Protocolului promovat de Ministerul Transporturilor, cele două Guverne vor colabora pentru susţinerea diplomatică şi financiară a proiectelor de investiţii legate de transport la frontiera comună dintre România şi Republica Serbia, în special pentru construcţia autostrăzii Timişoara – Vârşeţ – Pancevo până în anul 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.

Asigurarea unei infrastructuri care să susţină fluxul tot mai mare de persoane şi de bunuri între România şi Serbia este o necesitate, în condiţiile în care reţeaua de transport actuală este insuficient dezvoltată pentru nevoile curente ale zonei de frontieră. Noul drum de mare viteză va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferată care tranzitează România şi cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia şi România, reprezentat de Dunăre.

Protocolul nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor părţilor care rezultă din alte acorduri internaţionale la care cele două state sunt părţi, inclusiv drepturilor şi obligaţiilor României care decurg din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

De același autor

Related Articles