Prima pagină » Actualitate » România extinde vaccinarea gratuită anti-HPV: protecție completă până la 26 de ani
România extinde vaccinarea gratuită anti-HPV: protecție completă până la 26 de ani
România face un pas major în combaterea cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate infecției cu virusul papiloma uman (HPV), prin extinderea vârstei de vaccinare gratuită anti-HPV până la 26 de ani. Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul legislativ care transformă o prevedere anterioară emisă doar prin ordin de ministru, într-o reglementare clară, cu forță de lege.
Articol editat de Daiana Rosca,
14 mai 2025, 17:21
Până acum, vaccinul era disponibil gratuit doar pentru fetele și băieții între 11 și 18 ani, însă noua lege extinde această categorie până la vârsta de 26 de ani, pentru ambele sexe. Măsura a fost confirmată de Alexandru Rogobete, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, într-o declarație pentru Radio Reșița.
„Încă din 2022 exista această prevedere, dar doar la nivel de ordin de ministru. Acum am reușit să o transformăm în lege și să extindem intervalul de vârstă. În plus, ne propunem să includem și alte categorii vulnerabile, pacienți imunocompromiși, bolnavi de cancer sau HIV-SIDA”, a subliniat Alexandru Rogobete.
De ce este important vaccinul anti-HPV?
HPV este una dintre cele mai frecvente infecții virale cu transmitere sexuală, fiind responsabil pentru peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin la femei, dar și pentru anumite forme de cancer la bărbați.
Vaccinul Gardasil 9, utilizat în România, oferă protecție împotriva celor mai periculoase tulpini ale virusului HPV. Acesta este recomandat inclusiv persoanelor care au avut deja contact cu anumite tulpini HPV, deoarece imunizarea oferă protecție suplimentară față de alte tipuri virale.
„Este un vaccin sigur, complex, care previne o serie de afecțiuni grave, atât la femei cât și la bărbați. Gardasil 9 acoperă până la 90 de tulpini de HPV. De aceea este bine ca vaccinarea să fie făcută chiar și după o infecție anterioară”, a explicat medicul de familie Gheorghe Jenar din Reșița.
Odată cu adoptarea acestei legi, vaccinarea gratuită va fi disponibilă pentru toate persoanele cu vârste între 11 și 26 de ani, indiferent de sex. Imunizarea se va realiza, ca și până acum, în cabinetele medicilor de familie, în cadrul Programului Național de Vaccinare.
Medicii de familie din județul Caraș-Severin, dar și din întreaga țară, salută această inițiativă, care poate reduce semnificativ incidența cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de infecția HPV.
Adoptarea acestui proiect legislativ este o dovadă clară a angajamentului României în lupta împotriva cancerului de col uterin, o boală prevenibilă în proporție de aproape 100% prin vaccinare.
Campaniile de informare corecte, implicarea medicilor de familie și accesul extins la vaccinare sunt cheia pentru un viitor în care HPV nu mai reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Documentul urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților în perioada următoare.
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului.Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro