RMN-ul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa este suprasolicitat. Persoanele trebuie să aştepte până la sfârşitul anului pentru o astfel de investigaţie medicală gratuită, decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate. Şi contra-cost examinările prin rezonanţă magnetică se fac pe bază de programare. S-a ajuns în această situaţie din cauza fondurilor insuficiente alocate de CAS, unităţii medicale. Dacă anul trecut spitalul avea la dispoziţie 140.000 de lei pe lună pentru investigaţii RMN, acum bugetul lunar a scăzut la 22.300 de lei, practic a fost micşorat de şapte ori, a declarat purtătorul de cuvânt, Violeta Florea.

În acest moment se pot efectua gratuit, cu bilet de trimitere prin Casa de Asigurări de Sănătate un număr de 30-32 de investigaţii pe lună, la care se mai adaugă un număr de 56 de investigaţii pentru pacienţii internaţi în spital şi 15-16 suportă costul integral din bugetul personal. Dacă unitatea medicală nu va primi fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate, cei care au nevoie de un RMN, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 700 de lei şi trebuie să se programeze, deoarece această investigaţie nu se face prin Serviciul de Urgenţă.

O investigaţie RMN durează cel puţin 40 de minute, din cauza asta este şi limitat numărul de investigaţii într-o zi. În cadrul cabinetului medical RMN s-au efectuat doar anul trecut un număr de 1.157 de analize de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică.

Daiana Roşca