RETROSPECTIVA aprilie-iunie 2014

radioresita

În prima zi din aprilie, a fost discutată în Camera Deputaţilor, situaţia datoriilor UCM Reşiţa, care au fost preluate de stat. Acesta a fost primul pas în relansarea uzinei.
Senatorul de Caraş-Severin Iosif Secăşan, învinuit de DNA pentru implicare în dosarul celor trei medici care luau mită pentru a acorda pensii de boală, a demisionat din funcţie. Secăşan a explicat că renunţă la funcţie pentru a nu împiedica ancheta penală împotriva sa.
Vorbim în continuare despre demisii şi vă reamintim că în luna aprilie, viceprimarul din Caransebeş, Cornel Galescu, a fost declarat incompatibil de ANI şi a renunţat la funcţie.
În aprilie, Radio România Reşiţa trăgea un semnal de alarmă cu privire la laptele distribuit elevilor, după ce mai mulţi părinţi au sesizat că paharele sunt pe jumătate goale. Şi tot în aprilie Radio România Reşiţa a demarat un proiect inedit. Emisiunea „Ascultă cum te ascult” a fost realizată din spatele gratiilor, la Penitenciarul din Timişoara.
Percheziţii de amploare în Timiş. Poliţiştii de frontieră de la Cenad au descoperit ascunse în autoturismul unor timişoreni, 800 de monede din aur de 24 de karate. Monedele din aur au fost predate Trezoreriei Statului.
Tot în aprilie vorbeam de Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare din Caraş-Severin, care funcţionează la cotă de avarie, din cauza lipsei de medici.
Primarul comunei Zăvoi, Ion Scorobete a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul şpăgilor. Fostul primar, Antonie Bunei va sta după gratii 6 ani. Alţi 5 funcţionari ai administraţiei din Zăvoi au primit pedepse definitive, de la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, la 4 ani cu executare.
Ploile au creat probleme la începutul lunii mai, în Caraş-Severin. Mai multe curţi au fost inundate, iar din cauza creşterii debitului pe pâraie, apa a ajuns în grădini, curţi, pivniţe şi au fost afectate câteva hectare de teren arabil cultivat.
Şi Serbia a fost afectată de inundaţii. Sute de case au fost acoperite de ape, iar mii de oameni sinistraţi. Românii s-au implicat în sprijinirea zonelor calamitate, prin donarea de apă, alimente neperisabile, pături, produse curăţenie şi dezinfecţie. Radio România Reşiţa a dus în Serbia, 5 tone de ajutoare constând în apă plată, conserve şi pâine, destinate persoanelor afectate de recentele inundaţii.
Guvernul a anulat datoriile fabricii de armament Arsenal din Reşiţa, care se află în conservare. Aceasta figurează pe lista celor 15 societăţi de interes strategic pentru ţară. La Reşiţa se făceau pe vremuri, tunuri.
Percheziţii la Omniasig, filiala Reşiţa. Zeci de funcţionari ai societăţii de asigurare sunt urmăriţi penal într-un dosar cu privire la întocmirea unor poliţe false.
Potrivit datelor furnizate în luna mai, de Asociaţia pentru Radio Audienţă, aproximativ 4,5 milioane de persoane ascultă zilnic unul dintre programele Radio România.
Un alt eveniment din luna mai a fost scrutinul pentru Parlamentul European. În Caraş-Severin au avut loc şi alegeri locale parţiale la Obreja, după ce fostul edil Petru Pop a decedat din cauza unor probleme de sănătate. Fotoliul de primar a fost ocupat de social-democratul Ion Peia.
Luna mai a fost marcată şi de proteste ale poştaşilor, care erau nemulţumiţi de salariile mici şi cereau demisia conducerii Poştei Române.
PNL şi PDL au demarat negocierile pentru unificarea dreptei. Iniţiatorul acestui demers, de fuziune a celor două partide, vicepreşedintele PNL la nivel naţional, Sorin Frunzăverde, a explicat că această mişcare a fost gândită încă de acum câţiva ani.
Fostul director al Universităţii Hyperion din Caransebeş, Nicoleta Gumă, arestată de DNA în urmă cu patru ani, a fost condamnată definitiv la 3 ani şi şase luni de închisoare, de judecătorii Curţii de Apel Craiova.
În luna iunie, Caravana Radio România Reşiţa a început periplu prin judeţul Caraş-Severin pentru a promova obiectivele turistice. Staţiunea Băile Herculane, Cheile Nerei, sunt doar câteva dintre destinaţii.
Tot în iunie a început examenul de bacalaureat. În total, în Caraş-Severin s-au înscris la examenul de bacalaureat 2.300 de absolvenţi de liceu, deşi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean aşteptau cu aproximativ o mie mai mulţi.
A fost inaugurată Unitatea Specială de Aviaţie de la Caransebeş. Sediul a fost construit şi amenajat în ultimul an de autorităţile judeţene şi locale, cu sprijinul Ministerului de Interne. Piloţii şi personalul SMURD aparţin Inspectoratului General de Aviaţie.

De același autor

Related Articles