RETROSPECTIVĂ 2015 – Aprilie, luna protestelor

proteste berzovia drum (12)

Sindicaliştii Sanitas din Caraş-Severin împreună cu alţi colegi din ţară au protestat în 7 aprilie, la Bucureşti, chiar de ziua Mondială a Sănătăţii. Sindicaliştii au solicitat salarii mai mari, ore suplimentare plătite şi noi regulamente de acordare a sporurilor.

Studenţii din mai multe centre universitare din ţară, între care Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica din Timişoara au intrat în 8 aprilie în grevă japoneză. Aceştia au purtat banderole albe în semn de protest pentru că nu le sunt respectate drepturile şi solicită schimbarea Legii Educaţiei.

Pianistul Horia Mihail a concertat, în 7 aprilie, la Sala Lira din Reşiţa. Spectacolul a avut loc în cadrul turneului internaţional Pianul Călător, proiect început încă din 2011. Horia Mihail a interpretat piese de Brahms, Liszt şi Schumann, poveşti muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei şi recunoştinţei. Turneul a fost organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo în parteneriat cu Radio România Reşiţa.

La sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin au fost depistate instalaţii de ascultare, susţine şeful corpului de control al instituţiei, Nicolae Drăgan. Dispozitivele erau montate în sistemul de supraveghere cu senzori şi au fost găsite întâmplător, atunci când s-a efectuat revizia.

Consiliul Local Timişoara a dublat, în aprilie, suma alocată iniţial pentru cumpărarea vaporaşelor de pe Bega. Decizia a fost luată după eşecul înregistrat de primărie în achiziţionarea ambarcaţiunilor pentru care s-au alocat iniţial prea puţini bani, astfel încât nicio firmă nu s-a înscris la licitaţie.

Telefonul mobil nu mai este tolerat în sălile de judecată. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă tribunalul Caraş-Severin, Laura Iancu a emis, în aprilie, un ordin în acest sens. Prin urmare telefoanele mobile sunt lăsate la jandarmul de serviciu şi păstrate în cutia poştală închisă sub cheie, pe toată perioada staţionării în unitate.

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii a fost celebrată, în 12 aprilie, de creştinii ortodocşi, greco-catolici şi neo-protestanţi. Românii stabiliţi în străinătate, care nu au ajuns de Paşti la familiile rămase în ţară, au celebrat Învierea Domnului în ţările de adopţie. Cei mai mulţi sunt în Italia şi Spania – câte un milion de persoane. Românii aflaţi la lucru în Israel şi pelerinii la locurile sfinte au participat în noaptea de 11 spre 12 aprilie la Slujba Învierii desfăşurată la aşezământul românesc de la Ierusalim şi la biserica din Tel Aviv.

75 de persoane au ajuns în perioada Sărbătorilor Pascale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, după ce au făcut excese alimentare. De la un an la altul, medicii susţin că primesc tot mai mulţi pacienţi la urgenţe din cauza nerespectării regimului alimentar de sărbători.

Angajaţii UCM Reşiţa au rămas în aprilie în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi. Perioada a fost prelungită cu încă trei luni, a precizat directorul Cosmin Ursoniu. Doar aproximativ 600 din cei 1.300 de salariaţi au mai mers la lucru, dar numărul este într-o continuă scădere. Principalul furnizor de lucrări a UCM Reşiţa este societatea Hidroelectrica.

În primele patru luni ale anului, 68 de cărăşeni s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. La nivel naţional sunt peste 20 de mii de persoane. Astfel, baza de căutare pentru potenţialii donatori compatibili cu pacienţi care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În judeţul Caraş-Severin nu exista, în aprilie, niciun produs tradiţional. După modificarea legislaţiei de atestare, agenţii economici nu s-au mai înghesuit să obţină această titulatură. Până anul trecut au fost înregistrate 35 de produse tradiţionale, de exemplu pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci şi brânza de Vermeş.

Foto: ARHIVĂ

De același autor

Related Articles