Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO]Astăzi se va împlini un an de la primul deces de SARS CoV-2 din Caraş-Severin. Acest tragic eveniment va fi comemorat de societatea civilă

În data de 2 aprilie se va împlini un an de la primul deces de SARS CoV-2 din Caraş-Severin. Acest tragic eveniment va fi comemorat de societatea civilă!

[AUDIO]Astăzi se va împlini un an de la primul deces de SARS CoV-2 din Caraş-Severin. Acest tragic eveniment va fi comemorat de societatea civilă

Articol editat de Daiana Rosca, 2 aprilie 2021, 04:46

Preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla şi medicul Felicia Quint, preşedinte pe zona 2 vest a Districtului 124 România, membră a Clubului Lions Onix Reşiţa au iniţiat un proiect important, în memoria celor care au fost răpuşi de acest virus ucigaş.

În data de 16 martie 2020 apărea Decretul nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Motivul? „Situația epidemiologică internațională determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, în care, aproximativ 160.000 de persoane au fost infectate și peste 5.800 au decedat, precum și declararea Pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, la data de 11.03.2020, … luând act de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României și de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2…” Atunci eram speriați, nu știam ce se va întâmpla, cum va evolua situația în România, în Europa, în lume…

Acum, la mai bine de un an de zile de atunci, România aflându-se în prezent în starea de alertă, ne aducem aminte de toți cei care au sprijinit combaterea pandemiei, de cei care au salvat vieți omenești, fiecare în domeniul său de activitate și după responsabilitatea dată, de acei care au stat alături de cei bolnavi, mângâindu-le suferința, oferindu-le speranța într-o nouă zi mai buna… Sunt mii și mii de oameni care au făcut tot posibilul ca să trecem mai ușor de această stare de pandemie, înfruntând virusul, încrezători fiind că Bunul Păstor este alături de noi, de suferința noastră comună sau individuală… Lor, cu toții, trebuie sa le mulțumim!

Din păcate, fără a putea întoarce timpul înapoi, tragem astăzi împreună linie și constatăm că am rămas în această perioadă mai săraci deoarece, oameni apropiați nouă, părinți, bunici, frați, membri ai familiei, prieteni, colegi, cunoscuți, au pierdut lupta cu virusul ucigător… În județul Caraș-Severin, primul deces asimilat Covidului a fost înregistrat în 02 aprilie 2020, conform datelor emise de DSP Caraș-Severin.

Noi, cei doi inițiatori ai unui proiect al societății civile din municipiul Reșița, Erwin Josef Țigla (președintele Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița) și dr. Felicia Quint (președinte pe zona 2 vest a Districtului 124 România, membră a Clubului Lions Onix Reșița) propunem tuturor celor care locuim în acest spațiu al Reșiței binecuvântat de Dumnezeu, să ne aducem aminte de toți concitadinii noștri care au trecut pragul spre veșnicie din momentul începerii pandemiei până în prezent. Fiecare în parte a fost membru al unei familii de-a noastre, iubit, apreciat, iar în momentul plecării, a lăsat un loc liber, definitiv neocupat, urmat de lacrimi, de durere sufletească…

Prin intermediul acestor gânduri, ne adresăm tuturor celor care locuiesc în municipiul Reșița, indiferent de sex, de vârstă, de ocupație, de orientare confesională și îi chemăm pe toți, iubitori de oameni și de loc ai Reșiței, să ne amintim în data de vineri, 02 aprilie 2021, la un an de la trecerea la cele veșnice ale primului confrate al nostru, de surorile și frații noștri care ne-au părăsit în ultimul an din cauza virusului ucigător. De data aceasta ne rezumăm la Reșița, la municipiul reședință de județ, neavând în momentul de față posibilitatea firească de a iniția o acțiune a cetățenilor la nivelul întregului județ. Precizăm că oricine din județ poate adera la inițiativa noastră și că nu există intenția de a opri pe cineva (persoană sau structură socială, economică, cetățenească) să participe la acest proiect. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine…

Venim cu propunerea ca în această zi de vineri, 02 aprilie 2021, în bisericile noastre creștine să se înalțe rugăciuni pentru sufletele celor trecuți în eternitate. Cetățenii doritori sunt chemați să aprindă, de-a lungul zilei comemorative, lumânări în locurile special amenajate în incinta bisericilor reșițene, atât pentru cei plecați, cât și pentru sănătatea și bunăvoirea celor care-și plâng morții, respectând tradiția fiecărei confesiuni. Pot fi spuse rugăciuni în amintirea și pentru sufletul celor care ne-au părăsit, căci noi credem că fiecare are pe cineva pe care să-l plângă în acel moment. Nu în ultimul rând, să ne exprimăm dorința ca Bunul Păstor să își întoarcă fața spre noi, spre întreaga omenire de fapt și să ne ajute de a ieși din această cumpănă, spre a ne regăsi, cu sufletul, mintea și trupul, într-o lume mai bună, frumoasă și sănătoasă.

Răspunzând afirmativ inițiatorilor, în cadrul bisericilor aparținătoare Protopopiatul Ortodox Român din Reșița, se vor oficia vineri, 02 aprilie, începând cu ora 12.00, slujbe de pomenire, iar de la ora 21.00, Primăria municipiului va întrurpe iluminatul public timp de 3 minute.

În calendarul romano-catolic, ziua de 2 aprilie reprezintă Vinerea Sfântă în cadrul căreia se celebrează misterele pătimirii, morții și înmormântării Domnului nostru Isus Cristos. După această celebrare de la ora 15.00, în bisericile romano-catolice din Reșița, creștinii sunt invitați să se roage la Mormântul Domnului și pentru cei trecuți din această viață din cauza pandemiei.

De asemenea avem următoarele propuneri:

 • să se stingă iluminatul public al Municipiului Reșița timp de 3 minute începând cu ora 21.00;
 • cetățenii care înțeleg inițiativa și doresc să ni se alăture, să stingă luminile, din case și apartamente, la aceeași oră timp de 3 minute. Totodată sunt invitați să aprindă candele / lumânări sau alte obiecte electrice luminoase de celebrare și să le așeze în locuri vizibile (ferestre, vitrine, alte spații securizate), aducând și astfel un omagiu celor plecați dintre noi în această perioadă de grea încercare.

Pe lângă cele amintite mai înainte, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Filateliștilor Caraș-Severin vor realiza un plic filatelic ocazional cu acest prilej și având aprobarea CN Poșta Română SA și a Federației Filatelice Române, se va realiza și o ștampila ocazională de zi, cu care se va oblitera întreaga corespondență trimisă de Oficiul Poștal Reșița 1, in data de 02 aprilie 2021, ducând astfel în lume inițiativa noastră din Reșița. 

Alături de inițiatori, iau parte, în cadrul acestui proiect, următoarele structuri, nominalizate în ordine alfabetică:

Asociația Caritativă „Sfântul Vincențiu de Paul” Reșița;

 • Asociația Filateliștilor Caraș-Severin;
  • Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița;
  • Asociația Medicilor Catolici „Sfinții Cosma și Damian” Reșița;
  • Asociația Militarilor în Rezervă și în Retragere Caraș-Severin;
  • Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte;
  • Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin;
  • Centrul de Tineret Moniom;
  • Centrul Universitar al UBB Reșița;
  • Club Lions Onix Reșița;
  • Club Lions Reșița Kindness;
  • Club Lions Reșița Montană;
  • Club Rotary Reșița;
  • Crucea Roșie Caraș-Severin;
  • Filiala „Ștefan Naciu” Caraș-Severin a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România;
  • Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin;
  • Fundația Comunitară Banatul Montan;
  • Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin;
  • Muzeul Banatului Montan Reșița;
  • Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița I;
  • Parohia Romano-Catolică „Preasfânta Treime” Reșița II;
  • Primăria Municipiului Reșița;
  • Protopopiatul Ortodox Român Reșița;
  • SC Calor Group SRL Reșița;
  • SC Coda Vinci SRL Reșița;
  • SC ElectroEchipament Industrial SRL Reșița;
  • Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița;
  • Spitalul Județean de Urgență Reșița;
  • Teatrul de Vest Reșița;
  • Massmedia din județul Caraș-Severin.          

Subscriind ideilor proiectului, sprijinindu-l, lista rămâne deschisă tuturor celor care agreează ideea și conceptul. Tuturor le exprimăm public mulțumirile noastre”, au declarat pentru Radio Reşiţa iniţiatorii acestui proiect.

Erwin Josef Ţigla a mai subliniat că, în decursul zilei în bisericile romano-catolice din oraş, în cadrul slujbelor din Vinerea Mare, vor fi rostite rugăciuni în amintirea răposaţilor. Acestui proiect i s-a alăturat şi Protopopiatul Reşiţa care la ora 12.00 va oficia o liturghie specială dedicată acestui eveniment, dar şi Primăria care la ora 21.00 va întrerupe, în semn de solidaritate, 3 minute iluminatul public pe raza urbei.

Etichete:
Restricții de tonaj pe arterele municipiului Arad, din cauza caniculei
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 17:26

Restricții de tonaj pe arterele municipiului Arad, din cauza caniculei

Având în vedere prognozele Administrației Naționale de Meteorologie, se impune și la nivelul municipiului Arad instituirea unor restricții de...

Restricții de tonaj pe arterele municipiului Arad, din cauza caniculei
Crește numărul șoferilor aflați sub influența alcoolului și a drogurilor
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 16:02

Crește numărul șoferilor aflați sub influența alcoolului și a drogurilor

Polițiștii rutieri din Caraș-Severin se vor alătura celor din țările europene și vor desfășura timp de 24 de ore, preponderent acțiuni...

Crește numărul șoferilor aflați sub influența alcoolului și a drogurilor
Elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița au lansat gama de parfumuri ”Ador”
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 15:38

Elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița au lansat gama de parfumuri ”Ador”

Elevii de la Colegiul Național ”Traian Lalescu” din Reșița au lansat joi, 20 iunie gama de parfumuri ”Ador” creată în cadrul...

Elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița au lansat gama de parfumuri ”Ador”
Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 15:07

Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș

Pompierii militari cărășeni au intervenit astăzi în localitatea Gherteniș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un lan de grâu. La fața...

Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 14:30

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară, fiind un colac de salvare pentru parinţii...

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 14:25

Laptele, brânza şi ouăle, în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari în perioada sezonului estival

Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare din perioada sezonului estival, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat peste 150 de controale în...

Laptele, brânza şi ouăle, în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari în perioada sezonului estival
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 12:07

Peste 100 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă din Reşiţa

Corturile anticaniculă, instalate zilele acestea de primăria Reşiţa în locurile cele mai aglomerate din oraş, sunt o binecuvântare, susţin...

Peste 100 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă din Reşiţa
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 11:01

Lipsa unei surse permanente de apă, devansează lucrările la cimitirul animalelor din Reşiţa

Viitorul cimitir al animalelor din Reşiţa va fi mutat cu 200 de metri mai în spate faţă de locaţia asanată în prezent din lipsa unei surse...

Lipsa unei surse permanente de apă, devansează lucrările la cimitirul animalelor din Reşiţa