Echipa "Euroland Banat" a organizat sâmbătă, 17 iulie o nouă plimbare printr-o galerie vie - "alive" - de case şi obiective de patrimoniu, de ieri și de azi pe Strada Furnalelor si zona limitrofă, de acum aproximativ jumătate de secol. În ferestrele, dar şi pe faţadele clădirilor şi ale imobilelor au fost expuse într-o nouă expoziție inedită fotografii de pe stradă și din întreaga Reșița Montană, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială, unele chiar dispărute astăzi.

***
Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte un omagiu adus celor două secole şi jumătate de industrie reşiţeană şi o readucere în actualitate a Şcolii Pittner, a iluştrilor dascăli din familia Pittner şi, nu în ultimul rând, a Reşiţei de odinioară cu clădirile simbol şi amintirile romantice, cu străzile pavate cu piatră cubică şi micile magazine, cu siturile industriale de o valoare inestimabilă pe care le-am primit moştenire de la părinţii şi bunicii noştri şi pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generaţii.

Menţionăm că Şcoala Pittner va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” ce este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia "Euroland Banat" şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are un buget de peste 8,8 mil. lei (1,8 mil Euro) şi se derulează în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024.

Totodată, această expoziţie reprezintă recunoaștrea noastră adusă familiei Mato (Ioan și Jancsi) şi d-lor: Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea, Puiu Voina și tuturor celor care au imortalizat şi imortalizează pe peliculă Reșița și Banatul de Munte. Aceasta galerie vie este, în același timp și mulţumirea pe care o aducem celor care pun la dispoziția publicului larg arhivele personale, celor care le transpun în format digital și a tuturor celor care sprijină aceste acțiuni. 

Expoziția va fi disponibilă și va putea fi vizitată până la finalul anului având ca punct de reper Şcoala Pittner şi data de 3 iulie 1771 când furnalele Franciskus şi Josephus au fost aprinse.

Întâlnirea de sâmbătă va debuta în fața Școlii Pittner/ Pittner Schule de pe str. Furnalelor, nr. 13, la ora 10.00.

Evenimentul este realizat cu sprijinul d-lui Jancsi Mato şi a Muzeului Cineastului Amator. Echipa "Euroland Banat" mulțumește locuitorilor zonei pentru deschidere și pentru disponibilitatea de a găzdui această expoziție vie.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Important! Pe perioada plimbării pe str. Furnalelor și vizitării expoziției foto, vă rugăm să respectați prevederile legale privind păstrarea distanței între persoane și de protecție împotriva Covid19.

Andrei Szabo - preşedintele Asociaţiei "Euroland Banat" pentru Radio Reşiţa: 
Andrei Szabo

***

[UPDATE] Echipa „Euroland Banat” a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă plimbare printr-o galerie vie de case şi obiective de patrimoniu, de ieri şi de azi pe strada Furnalelor din Reşiţa şi zona limitrofă a acesteia. În ferestrele, dar şi pe faţadele imobilelor au fost expuse într-o nouă expoziţie inedită fotografii de pe stradă şi din întreaga Reşiţa Montană de altădată, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială, unele chiar dispărute astăzi.

Hardy Cvoica a participat la eveniment şi a stat de vorbă cu doi locatari ai străzii care îşi amintesc cum arăta pe vremuri şi speră ca zona să redevină ce a fost odată:

Melita Gabnai şi Ion Văduva-Baumann

Evenimentul a fost dedicat şi fotografilor: Ioan şi Iancsi Mato, Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea, Puiu Voina care, de-alungul anilor au imortalizat şi continuă să imortalizeze pe peliculă istoria în imagini a Reşiţei.

În acest sens Reşiţa dispărută de altădată va fi prezentată pe simeze, într-o amplă expoziţie de fotografii, în data de 3 august 2021 în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din municipiul de pe Bârzava.

Sursa foto: Radio Romania Reşiţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.