În data de 3 iulie 2020 se împlineau 249 de ani de industrie reșițeană (1771 – 2020). În preambulul aniversării, anul viitor, a 250 de ani de la sfințirea, prin preotul Michael Grosdich din Carașova, și apoi aprinderea primelor două cuptoare înalte ale Reșiței, „Josephus” și „Franziskus”, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au lansat invitația celor care iubesc istoria Reșiței de a participa la un concurs online.

În perioada 22 mai – 1 iulie, în fiecare vineri și miercuri, a apărut în spațiul online câte un set de 5 întrebări cu mai multe variante de răspuns, la care au fost invitați să răspundă iubitorii municipiului nostru, ai istoriei acestuia. Întrebările au fost puse de prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, un împătimit al locurilor noastre. Pentru fiecare răspuns pozitiv trimis, s-a calculat câte un punct. În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea celor 249 de ani, desfășurate în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” (3 iulie 2020), au fost anunțați de către prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, conf. dr. ing. Cristian Paul Chioncel, câștigătorii concursului online. Dintre cele 166 de adrese de mail de pe care au fost trimise răspunsuri, 25 de participanți primesc câte o Diplomă / Premiu, ei acumulând cele mai multe puncte la răspunsurile corecte trimise.

Astfel, câte 43 de puncte au acumulat, la egalitate, Andre Szabo, Ioan Moisă și Vlad Dan Dumitru, ocupând astfel primul loc. Locul doi și-l împart Dorina Carmen Simion și Remus Râjniță (41 puncte), iar locul al III-lea îl ocupă dr. Otto Fekete, cu 40 de răspunsuri corecte din cele 60.  Sorin Costachi a acumulat 37 de puncte, Mircea Rusnac și Titi Constantin Bădoi câte 36 de puncte. Trei dintre participanți (Ion Moşteoru, Anton Alin Slavco Raichici și Yvonne Christa Demenyi) au trimis 31 de răspunsuri corecte, Dana Manta și Daniel Truțan, câte 28, Maria Lia Ilici, 26, iar Iuliu Fazakas, 25.

Proiectul online se va relua în toamnă. Astfel, în luna septembrie 2020, vom continua cu un set de 60 de întrebări, de data aceasta în colaborare și cu Muzeul Cineastului Amator, prin custodele acestuia, Andrei Bălbărău. Timp de 12 săptămâni (2 septembrie – 9 octombrie 2020) vom pune la dispoziție online câte o fotografie din Reșița, cu cinci posibile răspunsuri de identificare. Astfel, vom avea și 60 de fotografii emblematice pentru Reșița și o scurtă istorie a lor, promovând imaginea municipiului.

În perioada 4 noiembrie – 11 decembrie 2020 vom continua cu un set de întrebări privind strict literatura și arta plastică a Reșiței, sperând că va accepta o colaborare în acest sens dr. Ada Cruceanu-Chisăliță, cu un total de 12 seturi – 60 de întrebări. În perioada 1 februarie – 18 martie 2021 vom continua cu un ultim set, de 70 de întrebări privind istoria și mediul înconjurător al Reșiței, exact cum a fost realizat acest prim set, cu sprijinul prof. univ. dr. Gheorghe Popovici.

Gheorghe Popovici