Refugiații care vor ajunge în vestul țării vor putea învăța gratuit limba română

refugiati

Universitatea de Vest Timişoara este dispusă să ofere imigranţilor cursuri gratuite de limba română şi cultură europeană. Rectorul Marilen Pirtea a anunţat că instituţia academică pe care o conduce este dispusă să ofere cursuri gratuite de limbă română şi cultură europeană imigranţilor primiţi de România, ţinând cont de faptul că ‘integrarea lor socială şi culturală este de maximă importanţă’.

‘Integrarea lor socială şi culturală este de maximă importanţă. Nu putem continua să discutăm despre ei doar ca număr. Indiferent câţi imigranţi va primi România, capacitatea ţării de a-i integra va fi testată până la limitele sale. Am lansat această iniţiativă întrucât avem experienţă în materie şi conştientizăm cât de important este ca aceşti oameni să ne înveţe limba, dar şi cultura. Nu putem închide ochii în speranţa că problema ne va ocoli. Situaţia actuală este o provocare şi trebuie să ne-o asumăm cu soluţii concrete, astfel încât să ieşim în câştig, nu în pierdere’, a precizat rectorul UVT.

Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situaţie a fost deja testată prin faptul că Universitatea organizează, de mai mult timp, un an pregătitor pentru toţi studenţii străini care vin în Timişoara şi doresc sau au nevoie să înveţe limba română. Astfel, în fiecare an, aproximativ 150 de studenţi străini apelează la serviciile UVT pentru a învăţa limba şi cultura română. Capacitatea instituţiei poate fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe persoane şi se poate ramifica, astfel încât să atingă şi alte segmente specifice. Cursurile gratuite ar urma să ajute imigranţii în a se adapta mai uşor la societatea românească, le-ar facilita accesul la educaţie şi ar putea contribui la evitarea unor conflicte create în urma diferenţelor între civilizaţii foarte diferite, a mai precizat rectorul UVT.

De același autor

Related Articles