dezastru naturalPompierii din Caraş-Severin marchează în avans Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Astăzi, de la ora 11.00, la Palatul Cultural din Reşiţa, va avea loc manifestarea „Învăţăm să ne salvăm”, care cuprinde, printre altele, premierea concursului de desene organizat la nivelul unităţilor de învăţământ din Reşiţa, precum şi exerciţii demonstrative ale elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 7. Tot astăzi, între orele 13.00 şi 15.00, toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” îşi vor deschide porţile pentru vizitatori.

Deşi iniţial, începând cu 1990, a fost sărbătorită în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie a fiecărui an, prin rezoluţia Nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale să rămână 13 octombrie. Obiectivul principal al întregii campanii a ONU cu privire la această temă este de a le dezvolta oamenilor din întreaga lume conştiinţa de a acţiona zi de zi pentru ca riscurile dezastrelor naturale să fie minimalizate.

În fiecare an, este aleasă o temă a Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Deoarece persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate, iar agonia lor este amplificată în cazul producerii unui dezastru natural, tema de anul acesta este „Living with Disability and Disasters” (Trăind cu dizabilităţi şi dezastre). La nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni trăiesc cu o formă de handicap şi cu vulnerabilitatea personală la dezastre.