“Războiul” declaraţiilor în Caraş-Severin: managerii spitalelor versus managerul Ambulanţei

La sediul Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc o primă întâlnire a reprezentanţiilor Ministerului Sănătăţii în teritoriu cu managerii şi directorii medicali ai celor 5 spitale din Caraş-Severin.

În cadrul şedinţei, managerii unităţilor medicale şi-au expus neajunsurile şi problemele cu care se confruntă, după cum ne-a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Dănilă Miloş:

“Unii dintre ei se confruntă cu datorii cu arierate, alții se confruntă cu probleme de organizare, unii dintre managerii spitalelor din județ au sesizat faptul că nu există o comunicare eficientă între Serviciul Județean de Ambulanță și unitățile sanitare fapt pentru care au solicitat intervenția domnului prefect de a avea o ședință în comun cu managerul SAJ pentru a ajunge până la urmă la un consens și a avea o comunicare mai bună. A fost ridicată şi această problemă a lipsei de comunicare dintre SAJ  și unele unități sanitare cu paturi.”

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin solicită spitalelor să anunţe din timp dispeceratul atunci când au nevoie de ambulanţă, de exmplu pentru externarea unui pacient. SAJ răspunde tuturor solicitărilor însă timpii de aşteptare diferă în funcţie de urgenţele apărute, a declarat pentru Radio Reşiţa, managerul SAJ-CS, Daniela Popescu.

În judeţul Caraş-Severin mai există probleme şi în transferul pacienţilor pentru că de foarte multe ori spitalele sunt cele care nu comunică între ele iar ambulanţa este nevoită să rămână cu pacientul blocat până se rezolvă problema, adaugă Daniela Popescu:

Colaborarea Serviciului Județean de Ambulanță Caraş-Severin din punctul nostru de vedere decurge în limitele normalului dar există probleme și în transferul pacienților de foarte multe ori nu se vorbește cu spitalul primitor, de exemplu pacienților psihiatrici care sunt transportați de echipajele SAJ după ora 14.00 din zona Caransebeș, unde nu mai există linia de gardă, ei sunt aduși direct la Reșița unde medicii psihiatrici de la Spitalul Județean ceartă echipajele noastre și le spun că nu primesc pacienți. În acest caz, noi ne întoarcem cu pacientul de la Reșița după ce îl poposim acolo pentru consult.

Spitalele trebuie să înțeleagă că atunci când vine vorba de externări ale pacienților care se încadrează în transport cu ambulanța trebuie să facă apelul cu două zile înainte, să știm și noi cum gestionăm situaţia pentru că transport medical neasistat nu există doar din spitale ci și de la domiciliu către spitale de recuperare.

Noaptea linie de gardă aprobată de Ministerul Sănătății avem doar pe stația centrală Reșița unde de altfel este garda cu medic iar pentru spitalele din jur, noaptea medicul de pe tură trebui să vină de la Reşiţa ca să poată prelua pacienţi.

Consider că avem comunicare, noi îi ajutăm în limita echipajelor disponibile. Niciodată dispecerat-ul nu o să refuze vreo solicitare ci le spune care sunt timpii de așteptare pentru acea urgență fiind un singur medic dacă este vorba de urgență pe cod roșu dacă este plecat cu un pacient de la Reșița la Timișoara trebuie să aștepte până acel medic predă pacientul şi se întoarce în Caransebeș. Deci există un timp de așteptare darnu există doar în Caraș-Severin, ci există în toate județele din țara asta”.

În încheierea şedinţei, prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, a propus ca, următoarele întâlniri să se desfăşoare la fiecare spital în parte. O a doua întâlnire a managerilor cu reprezentanţii DSP va avea loc luna viitoare la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa.

Cele mai citite

Related Articles