[UPDATE] Radarul pădurilor în Caraş-Severin, eficient au ba… ?

IMG_0047

Eficienţă sau nu a radarului pădurilor în Banatul de Munte; lemnul din Caraş-Severin i-a din nou calea gaterelor din alte judeţe ale ţării.

Ora 17.00: O nouă sesizare a unui cetăţean din zona montană a judeţului cum că un transport de lemn a fost identificat pe raza Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost primită astăzi la redacţia postului nostru de radio. Cetăţeanul nota în sesizarea trimisă că zilele trecute a întâlnit în zona comunei Văliug un autotren cu buşteni aparţinând unei operator economic din judeţul Mureş. A apelat imediat numărul de urgenţă 112 pentru a verifica transportul însă nici până astăzi nu a primit răspuns, susţine acesta.

În urma sesizării cetăţeanului ne-am adresat instituţiilor direct implicate în gestionarea materialului lemnos din judeţ. Contactată telefonic, conducerea Administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe a cărui raza a fost identificat transportul, nu a fost de găsit. Am continuat pe firul investigaţiilor şi am ajuns la Inspecţia Teritorială de Regim Silvic şi Vânătoare Caraş-Severin de unde am aflat că în zona menţionată au fost efectuate o serie de controale vizând exploatarea materialului lemnos însă, la începutul lunii mai şi nu în preajma datei indicate de reclamant, îndrumaţi fiind de inspectorii instituţiei către conducerea Ocolului silvic Văliug. De la Mihai Bona – şeful de ocol am aflat următoarele:

Potrivit lui Mihai Bona, materialul lemnos exploatat din zona Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, pare a fi extras legal fapt care confirmă că în judeţul Caraş-Severin, radarul pădurilor funcţionează, chiar dacă uneori eficienţa acestuia este contrazisă de vigilenţa umană.

***

Ora 12.00: O nouă sesizare vizând transportul de material lemnos în Caraş-Severin ne-a survenit la redacţie în această dimineaţă.

Redăm, mai jos, integral sesizarea cetăţeanului:

La sfârşitul lunii trecute, mai exact în data de 28 mai, am verficat la numărul de urgenţă 112 un transport de lemne. Mi s-a spus că este ilegal. Am fost sunat de un reprezentant al poliţiei căruia i-am transmis aproximativ zona în care l-am întâlnit. Ajuns acasă am verificat o hartă care spune că drumul forestier pe care circula acel camion se află pe raza Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. După acea sesizare nu am mai primit nici un răspuns oficial în legătură cu investigaţia făcută de poliţie şi ITRSV. Vă ataşez fotografia cu camionul şi coordonatele locaţiei: latitudine: 45°12’26.78″N şi longitudine: 22° 1’58.99″E„, spune Sorin Văcaru, cetăţeanul care ne-a transmis sesizarea.

Contactată telefonic, Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului nu a fost de găsit. La fel nici inspectorii ITRSV Caraş-Severin nu au reuşit să ofere un răspuns pertinent privind această sesizare.

Vom reveni cu informaţii.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles